A török hadsereg "ártalmatlanította" Észak-Irakban a török diplomata elleni gyilkosság kitervelőit

Kék hírek, 2019.07.25

Törökország a hadsereg és a hírszerzés összehangolt munkájának eredményeként "ártalmatlanította" Észak-Irakban az erbíli török főkonzulátus egyik munkatársa ellen múlt szerdán elkövetett gyilkosság két kitervelőjét - jelentette csütörtökön az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint mindketten a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetnek voltak a tagjai, amely ugyan évtizedek óta Délkelet-Törökországban folytat fegyveres felkelést az ottani kurd kisebbség függetlenségéért, főhadiszállása az észak-iraki hegyekben található.

Az NTV jelentése alapján a török hatóságok két külön műveletben "ártalmatlanították" a múlt heti gyilkosság kitervelőit. Az elsőt még múlt csütörtökön, a másodikat szerdán hajtották végre. A megfogalmazás szerint a katonák "meglőtték" az illetőket, nem egyértelmű tehát, hogy végeztek-e velük vagy csak megsebesítették és elfogták őket.

A Habertürk tekintélyes török hírportál később részletesebb információkkal szolgált az esetről. Azt írták: a műveletek keretében a török harci gépek légicsapást mértek azokra a gépkocsikra, amelyekben a merénylet kitervelői és testőreik ültek. Az első légicsapást Dahúk, a másodikat Batifa település külterületén, a lakott területtől távol hajtották végre. A Habertürk felvételeket is közzétett a két érintett autóról. Az egyiknek a bal első része teljesen összeroncsolódott, a másiknak a vezető felőli oldalán viszont csak lövésnyomok láthatók.

Osman Kösét, az erbíli török főkonzulátus egyik munkatársát, múlt szerdán egy étteremben gyilkolták meg. A fegyveres támadásban életét vesztette két helyi lakos is.

Az észak-iraki Kurdisztán hatóságai szombaton közölték, hogy letartóztatták a merénylet elkövetésével gyanúsított embert. A kurd terrorelhárító központ közleménye szerint a férfi neve Mazlúm Dag, és a délkelet-törökországi, zömében kurdok lakta Diyarbakirból származik. Az Anadolu török állami hírügynökség később azt közölte, hogy a gyanúsított testvére, Dersim Dag a kurdbarát török parlamenti pártnak, a Népek Demokratikus Pártjának (HDP) a tagja. A HDP-t a török kormány a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnyának tartja.

A török hatóságok Mazlúm Dag vallomása alapján akadtak a gyilkosság kitervelőinek nyomára.

A PKK, amelyet Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tart, továbbra sem szólalt meg az ügyben.

Törökország rendszeresen hajt végre katonai műveleteket az észak-iraki térségben, harci repülőgépeik évek óta bombázzák a lázadók hegyvidéki állásait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!