Állatkínzás miatt eljárás indult egy tiszaeszlári férfival szemben

Kék hírek, 2020.12.17

Folyamatos ellenőrzés alá vont egy tiszaeszlári állattartó telepet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal, mert a tanyán "szörnyű állattartási körülményeket" találtak; az ügyben állatkínzás miatt eljárás indult a rendőrségen.

A megyei kormányhivatal csütörtöki közleménye szerint bejelentés alapján vizsgálatot tartottak a Tiszaeszlár melletti tanyán, ahol egy helyi férfi állattartó telepet működtetett.

A kormányhivatal szakemberei "megdöbbentő" állapotokkal szembesültek a vizsgálat során: a telepnek sem kerítése, sem fertőtlenítésre alkalmas beléptető kapuja nincs, így az ott tartott kecskék, juhok, libák és kacsák szabadon járhatnak legelni akár a másfél kilométerre lévő termőföldekre is - áll a közleményben.

Hozzátették, hogy a telep is rendezetlen volt: mindenütt szemét, gépjárműroncsok, állati melléktermékek, tetemek, illetve csontok hevertek. Az elhullott állatok egy része a telepen tartott kutyák elé volt vetve.

A telepen láncon tartott kutyák számára menedék, búvóhely nem állt rendelkezésre.

A telep tulajdonosa az ellenőrzés során semmilyen, az állattartáshoz kapcsolódó dokumentációt nem tudott bemutatni, és kiderült, hogy a betegség jeleit mutató állatokat legalább fél éve nem látta állatorvos sem - sorolta a kormányhivatal.

"A hatóság a helyszínen azonnali hatállyal felszólította a telep tulajdonosát az áldatlan állapotok felszámolására. A kormányhivatal a helyszínen tapasztalt jogsértések megállapítása után határozatban kötelezte az állattartót az állatok állatvédelmi és állategészségügyi jogszabályszerű tartására, illetve az állati melléktermékek jogszabályoknak megfelelő kezelésére" - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!