Átadnak egy számítógépes bűncselekmények miatt körözött portugál férfit hazájának

Kék hírek, 2019.03.05

Elrendelte egy portugál állampolgár átadását a Fővárosi Törvényszék kedden, a férfit hazájában körözték a hatóságok számítógépes bűncselekmények miatt.

A Fővárosi Törvényszék keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a magyar rendőrség január 16-án vette őrizetbe a férfit európai elfogatóparancs alapján.

Az úgynevezett katalogizált, számítástechnikai eszközökkel megvalósított bűncselekmények büntetési tételének felső határa Portugáliában tíz év börtön - olvasható a közleményben. A férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadási eljáráshoz, viszont élni kívánt a specialitás elvének alkalmazásával, ami azt jelenti, hogy ha átadják, a portugál hatóságok kizárólag az említett ügy miatt állíthatják bíróság elé.

Mint írták, a Fővárosi Törvényszék az átadási eljárásnál az európai elfogatóparancs végrehajthatóságának feltételeit vizsgálja, vagyis arról nem hozhat döntést, hogy a terhelt elkövette-e az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményt. A törvényszék a portugál hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy fennállnak a teljesítés feltételei, így kedden elrendelte a terhelt átadási letartóztatását és átadását a portugál igazságügyi szerveknek.

A törvényszék hangsúlyozta azt is, hogy a férfi nem tudott olyan konkrét bizonyítékot bemutatni, amely alapján megalapozottan feltehető lenne, hogy Portugáliában csorbulna a joga a tisztességes eljáráshoz, vagy veszélybe kerülne a testi épsége.

A terheltet a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül kell átadni, ha eddig az időpontig nem veszik át, megszűnik az átadási letartóztatása.

A határozat ellen a portugál férfi és védője fellebbezett.

Sajtóinformációk szerint a férfi a Football Leaks honlap
tulajdonosa, szerkesztője; ezen a honlapon jelentek meg először azok a dokumentumok, amelyek szerint Cristiano Ronaldo labdarúgót egy modell, Kathryn Mayorga nemi erőszakkal vádolta.

A férfi ellen - aki ösztöndíjas hallgatóként költözött Budapestre több évvel ezelőtt - nem a Football Leaksen közzétett, illetve a nemzetközi sajtónak átadott, valószínűleg illegális módszerekkel szerzett információk, dokumentumok miatt adtak ki körözést, hanem a helyi labdarúgást megrázó Benfica-botrány miatt, amely a klub alkalmazottainak, vezetőinek levelezéséből ellopott információkon alapul - írta a portugál sajtó értesüléseire hivatkozva az Index.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!