Az ÖBB Rail Cargo Group növeli szerepvállalását az ukrán áruk vasúti továbbításában

Kék hírek, 2022.08.30

Az osztrák ÖBB Rail Cargo Group (ÖBB RCG) növeli szerepvállalását az ukrán áruk vasúti továbbításában, erről tárgyalt Ukrajnában Kovács Imre, az ÖBB RCG igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria (RCH) igazgatóságának elnöke, valamint Körös Norbert, az RCH vezérigazgatója az ukrán állami vasútvállalat vezetőivel - közölte az ÖBB Rail Cargo Group kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a felek egyebek közt megállapodtak az ukrán áruk továbbításának gyorsítását szolgáló intézkedésekről.

A közleményben kiemelték, a vállalatcsoport minden uniós határon jelen van, és biztosítja a gabona mellett más ukrán áruk eljutását a célállomásukra.

Ismertetik, hogy a vállalatcsoport a magyar, szlovák és lengyel határállomásokról 2022. március elejétől 430 ezer tonna gabonát fuvarozott Ukrajnából. Az RCH az év eleje óta megközelítően 390 ezer tonna gabonát fogadott Eperjeskén és Záhonyon keresztül. Az Ukrajnából érkező valamennyi küldeményt tekintve 2022 első 7 hónapjában 1,9 millió tonna áru lépte át a magyar határt az RCH-val, ebből 1,7 millió tonnát továbbított a társaság vasúton.

Közölték, hogy a vállalatcsoport innovatív technológiai és alternatív fuvarozási megoldásokat vezetett be az ukrán áruk továbbítására. A Rail Cargo Logistics - Hungaria új technológia alkalmazásával optimalizálja a szemes termény fuvarozását. Az RCH ismét alkalmazza a vasúti kocsik tengelyének átszerelési technológiáját, mivel az ukrán széles nyomtávú vagonok nem alkalmasak az európai normál nyomtávú közlekedésre.
A Rail Cargo Operator - Hungaria új útvonalat nyitott meg az ukrán áruval töltött konténerek adriai kikötőkbe történő eljuttatásához - sorolták a közleményben.

Példaként említik, hogy a társaság által kezelt vonatokon április óta Eperjeskéről a Rail Cargo Terminal - BILK, illetve a Budapesti Szabadkikötő érintésével összesen 1350 egységkonténer (TEU) érkezett Koperbe, további 120 pedig Triesztbe, ahonnan az ukrán árukat hajókon továbbítják különböző, tengeren túli desztinációkba.

A közleményben kitértek arra, hogy az ÖBB térítésmentesen biztosítja az ukrán menekültek utaztatását, és a Rail Cargo Group díjmentesen továbbítja a segélyszállítmányokat Ukrajnába. Ennek részeként a Rail Cargo Hungaria 2022 első félévében a Záhonyba kamionban érkező adományokat fuvarozta Csopra, augusztus végén az ukrán vasutasoknak egyéni védőeszközöket, valamint a Kárpátaljai Katolikus Karitász Szervezet részére műszaki eszközökből, használati cikkekből és textíliákból álló csomagot juttatott el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!