Az orosz levéltárak megnyitását kérték orosz kollégáiktól a cseh történészek

Külföld, 2019.06.19

Az oroszországi levéltárak megnyitását kérték orosz kollégáiktól a cseh történelmi intézetek igazgatói.

A prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet (ÚSTR) szerdai közlése szerint a cseh történészek nyílt levelet intéztek orosz kollégáikhoz, amelyben azt kérik: tegyék lehetővé azoknak a levéltári anyagoknak a kutatását, amelyek arra a mintegy tízezer csehszlovák állampolgárra vonatkoznak, akik Csehszlovákia 1939-es náci megszállása után a korabeli Szovjetunió területére kerültek, s akiket a szovjet hatóságok letartóztattak és munkatáborokba küldtek.

A nyílt levél teljes szövegét Adam Hradílek cseh történész olvasta fel szerdán egy orosz-cseh történészi fórumon Moszkvában.

Az érintett csehek többségét illegális határátlépés, szovjet területen való engedély nélküli tartózkodás, kémkedés vagy szovjetellenes tevékenység vádjával ítélték munkatáborokban letöltendő büntetésre. Az első éveket túlélő cseheknek később megkegyelmeztek, és ők bekapcsolódtak a szovjet területen formálódó csehszlovák hadtestbe. Ez a hadtest a Vörös Hadereg oldalán később részt vett a náci ellenes harcokban is.

Cseh történészek szerint az orosz levéltárakban nagyon értékes dokumentumok találhatók elsősorban azokról, akik a gulagokban meghaltak. Ezeket az iratokat szeretnék áttanulmányozni, feldolgozni és nyilvánosságra hozni. A korábbi cseh próbálkozások e levéltárak kutatására nem jártak sikerrel, különféle orosz korlátozások miatt. Prága álláspontja szerint azonban ezek a korlátozások - tekintettel az azóta eltelt hosszú évtizedekre - ma már alaptalanok.

A cseh fél azt reméli, hogy ezzel a nyílt levéllel sikerül előmozdítani az ügyet, s végre lehetővé válhat a régi iratok áttanulmányozása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!