Bankhitelekkel csaló bűnszövetség tagjai ellen emelt vádat az ügyészség Somogyban

Kék hírek, 2022.05.13

Hamis okiratokkal százmilliós nagyságrendben igényelt kölcsönöket magyar bankoktól negyvenöt ember az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

Azt írták, a csalássorozat szervezői - akik közül ketten a pénzügyi szférában dolgoztak - felfigyeltek arra, hogy a magyar pénzintézetek külföldi munkáltatói igazolásokat is elfogadnak a hitelügyintézéseknél, így megállapodtak: olyan embereket keresnek, akik anyagi ellenszolgáltatásért hamis külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokkal személyi kölcsönt igényelnek, majd a felvett összeget elosztják egymás között.

A feltételezett elkövetők között volt, aki a hitelfelvevőket hajtotta fel, más a külföldi munkaviszonyt igazoló okiratokat hamisította meg, egyikük a hitelügyintézés során személyesen kísérte el az ügyfeleket az ország különböző pontjain - Budapesten, Kaposváron, Siófokon, Szegeden - található bankfiókokba.

A vádlottak hét pénzintézetnek okoztak kárt: 335 millió forint kölcsönt igényeltek, ebből 110 millió forintot sikerült megszerezniük.

A rendőrség tavaly májusban csapott le az elkövetőkre. A bűncselekményekben vezető szerepet vállaló négy embert őrizetbe vette, ők a nyomozás alatt letartóztatásban voltak.

Az ügyészség az ügy érintettjeivel szemben különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, valamint más bűncselekmények miatt emelt vádat.

A vádhatóság a csalássorozat szervezőivel szemben 8 és 12 év közötti börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, a további elkövetők többségével szemben végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!