BKK: kiírták a pályázatot a Baross utcai troli felsővezetékének kiépítésére

Kék hírek, 2021.02.04

Megjelent a "trolibusz felsővezeték hálózat és áramellátás kivitelezése a Budapest Baross utca-Üllői út-Kálvin tér nyomvonalon" építési beruházás pályázata - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy a budapesti trolibusz-járműbeszerzés és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés során már 2018-ban vettek tíz szóló és tizenegy csuklós trolibuszt a Solaris-Skoda gyártótól. A trolibusz-közlekedés üzembiztos és gazdaságos üzemeltetéséhez ugyanakkor megfelelő felsővezeték-hálózat is szükséges - tették hozzá.

A fejlesztés részeként a Baross utcai - jelenleg használaton kívüli - troli-felsővezetéket ismét bekötik a hálózatba. Ennek eredményeképp a Harminckettesek tere és a Kálvin tér közötti útvonalon is felsővezetékes üzemmódban, gazdaságosabban közlekedhetnek a trolik.

Az elektromos terhelésnövekedés miatt fejlesztik a villamos betápláló kábeleket, új felsővezeték-szakaszokat építenek, a Kálvin téren új felsővezetéktartó oszlopokat telepítenek, a Szabó Ervin téren lévő oszlopokat pedig megerősítettre cserélik - jelezték.

Közölték azt is, a "Budapesti trolibusz-járműbeszerzés és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés" elnevezésű projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ egyik kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása.

A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 3,891 milliárd forinttal támogatja. A támogatási szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel mintegy nettó négymilliárd forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!