Bűnmegelőzési egyesület kereskedett droggal a Balaton déli partján

Kék hírek, 2019.06.06

Bűnmegelőzési egyesület terjesztett drogot a gyanú szerint Balatonőszödön és Balatonszemesen az elmúlt 6-7 évben, a rendőrség az ügyben négy ember ellen kábítószer-kereskedelem, másokkal szemben fogyasztás miatt indított eljárást - mondta el a somogyi rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese csütörtökön Kaposváron.

Szijártó István közölte, a civil szervezet 2007-ben, valóban a közbiztonság fenntartására alakult, működését önkormányzati támogatások és 1 százalékos szja-felajánlások biztosították. Az egyesület járőrözést végzett és drogprevenciós előadásokat tartott iskolákban, fiatalok által gyakran látogatott helyeken, a tagjaik száma azonban a 2010-es évekre 12-ről 2-3-ra csökkent, és sem a rendőrséggel, sem a polgárőrséggel nem tartott fenn kapcsolatot.

A rendőrség kockázatelemző tevékenysége során figyelt fel a szervezetre és megtudta: annak elnöke az egyesület bűnmegelőzési védjeggyel felfestett terepjárójával hetente jár Budapestre drogért, hogy abból fedezze saját és bűntársai szükségletét, a többit pedig értékesítsék - tette hozzá.

A rendőr ezredes beszámolt arról, hogy az ügy érintettjei közül három embert, köztük az egyesület elnökét, egy tagját, valamint a drogot eladó fővárosi férfit őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatásukat.

A rendőrök a nyomozás során tartott házkutatások eredményeként 3,5 millió forint feketepiaci értékű marihuánát, amfetamin-származékot és másfél millió forint, feltehetően bűncselekményből származó készpénzt foglaltak le - mondta el.

Szijártó István hangsúlyozta, hogy több évtizedes rendőri pályafutása alatt még nem találkozott olyan esettel, hogy egy bűnmegelőzési egyesület drogot terjesztett volna, szavai szerint ez valószínűleg egyedülálló a magyar kriminalisztika történetében.

Az pedig a cinizmus netovábbja, hogy ehhez egy bűnmegelőzési védjeggyel ellátott autót használtak és még idén is tartottak drogprevenciós előadást iskolában - fogalmazott.

Szijártó István kérdésre válaszolva elmondta: az egyesület elnöke felszolgálóként dolgozott, s egy korábbi családi tragédia miatt nyúlt kábítószerhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!