Büntetőeljárás indult Csehországban a volt kommunista pártfőtitkár és a kormányfő ellen

Kék hírek, 2019.11.26

Büntetőeljárást indítottak a cseh hatóságok három volt magas rangú csehszlovák kommunista politikus ellen, akiket felelősnek tartanak azokért a halálesetekért, illetve sebesülésekért, amelyeket a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben Csehszlovákia nyugati határainál fegyverhasználat okozott - közölte Jan Lelek, a Prága-belvárosi bíróság elnöke kedden újságírókkal.

A Milos Jakes, Csehszlovákia Kommunista Pártjának (CSKP) egykori főtitkára, Lubomír Strougal volt csehszlovák kormányfő és Vratislav Vajnar volt szövetségi belügyminiszter elleni eljárást a Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló és Dokumentáló Intézet (ÚDV) indította meg.

A három volt kommunista politikus az ÚDV vádjai szerint felelős azért, hogy az országot illegálisan elhagyni kívánókra a határőrök nem egyszer tüzet nyitottak.

"Ezeknek a vezető politikusoknak tudomásuk volt arról, hogy a Csehszlovák Szocialista Köztársaság államhatárain a határőrizeti szervek tagjai lőfegyvert használnak az országot törvénytelen módon elhagyni szándékozó személyek ellen. Ennek ellenére nem tettek semmit a lőfegyverhasználat megakadályozására" - nyilatkozott Jan Lelek.

Az ÚDV azt állítja, hogy a vádlottak korabeli tétlenségének következtében Csehszlovákia nyugati határain 1976 és 1989 között kilenc embert öltek meg lőfegyverrel és legkevesebb heten súlyos sérüléseket szenvedtek.

Csehországban az 1989-es rendszerváltás után már több vádemelés is történt a volt kommunista politikusok ellen különböző régi ügyekben, de a bíróságok egy eset kivételével a volt vezetőket mindig felmentették, illetve elévültnek minősítették az eseteket.

Az egyetlen kivétel Miroslav Stepán volt prágai kommunista első titkár esete volt, ő az 1988-1989-es prágai tüntetések résztvevői elleni kemény hatósági fellépések miatt került börtönbe. Stepánt a hatalommal való visszaélés vádjával 1990-ben négy év szabadságvesztésre ítélték, büntetését később 2,5 évre csökkentették, de már 1991-ben feltételesen szabadlábra került.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!