CNN: halottnak tettette magát egy negyedikes kislány, hogy túlélje az uvaldei lövöldözést

Kék hírek, 2022.05.27

Halottnak tettette magát egy negyedikes kislány, és így élte túl az uvaldei általános iskolában történt lövöldözést kedden - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió a tizenegy éves Miah Cerrillóval készült interjú alapján.

A negyedik osztályos Miah a CNN-nek nyilatkozva elmesélte, kedden éppen a Lilo és Stitch című rajzfilmet nézték az osztályban, mikor dél körül a két tanárnőjük, Eva Mireles és Irma Garcia e-mailben értesültek róla, hogy fegyveres tartózkodik az iskolában. Cerrillo beszámolója szerint az egyik tanárnő az ajtóhoz sietett, ahol rögtön szembe találta magát a 18 éves elkövetővel. A férfi lelőtte a tanárnőt, majd tüzet nyitott az egész osztályra. Ezt követően átment a szomszédos osztályba, Miah pedig, attól tartva, hogy visszajön lelőni a túlélőket, osztálytársai vérével álcázta magát halottnak.

Mint azt a kislány a CNN-nek elmondta, a lövöldözés közben az elkövető "szomorú zenét indított el", lövés előtt pedig "jó éjszakát kívánt" az áldozatainak. Miah és egyik barátja megtalálták az egyik lelőtt tanáruk telefonját, arról hívták a 911-es segélykérő telefonszámot. Mint kiderült, a férfi az iskola egyik hátsó bejáratán keresztül jutott be gond nélkül az épületbe. Ross McGlothlin, az intézmény korábbi igazgatója a CNN-nek elárulta, hogy a bejárat egyébként zárva szokott lenni, csak az iskolabusz indulása előtt nyitják ki a gyerekek számára.

A CNN-nek nyilatkozó szülők hevesen bírálták a rendőrséget, amiért szerintük indokolatlanul sok időbe telt, mire kiértek az iskolához és beavatkoztak. Az AFP francia hírügynökség pénteken arról írt, hogy több beszámoló szerint a szülők az iskola előtt várták, hogy a rendőrök beavatkozzanak, és elfogják a gyilkost, aki elbarikádozta magát az iskola épületén belül. Victor Escalon, Texas tagállami közbiztonsági minisztériumának szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy körülbelül egy óra telt el aközött, hogy a fiatal férfi behatolt az iskolába és aközött, hogy a rendőrök megállították őt és végeztek vele.

A New York Timesnak adott interjújában a lövöldözés napján épp szabadnapos, határőrként dolgozó Jacob Albarado elmondta, miként segített a hatóságoknak kimenekíteni a gyerekeket az iskolából, miközben az elkövető még bent volt az épületben. Albarado másodikos kislánya és pedagógus felesége is az iskolában tartózkodott aznap, így, amikor felesége SMS-ben értesítette őt a lövöldözés kezdetekor, a közelben lévő borbélyüzletből kölcsönkért pisztollyal indult az iskolához.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában felfoghatatlannak nevezte a történteket s bevallotta, nagyon nehezére esik látnia a képeket és hallania a történeteket azokról a tízéves gyerekekről, akik életüket veszették a keddi tragédiában. Mindeközben pénteken elkezdődött az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (National Rifle Association, NRA) éves találkozója, a keddi események után azonban több zenei előadó is visszamondta fellépését a houstoni eseményen. Sőt, Texas kormányzója, Greg Abbott is lemondta személyes részvételét, és csak videokapcsolat formájában fog bejelentkezni a rendezvényen, ahol pénteken felszólalt volna. A kormányzó ehelyett Uvaldéba utazik, ahol sajtótájékoztatót tart az iskolai lövöldözés helyszínén.

Az amerikai törvényhozás az elmúlt hetek lövöldözéseire reagálva napirendjére vette a fegyverbirtoklás szabályozását, ez azonban a Demokrata Párt a és Republikánus Párt eltérő nézetei miatt kétséges, hogy valódi változáshoz vezet. Chris Murphy, a törvényjavaslat kidolgozására felállított kongresszusi csoport egyik tagja maga is úgy fogalmazott Twitter-bejegyzésében, hogy "nem jók az esélyeik", de "tartoznak a szülőknek és a gyerekeknek" annyival, hogy legalább megpróbálnak előrébb jutni a fegyvertartás kérdésében.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap látogat el a Texas állambeli Uvalde városába feleségével, ahol az áldozatok családtagjaival találkoznak majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!