Csalással szereztek pénzt egy színháztól, a vádlott nem ismerte be bűnösségét

Kék hírek, 2021.05.27

Tárgyaláson folytatódik majd az a büntetőügy, amely egy színházi épület tervezési díja egy részének jogosulatlan megszerzése miatt indult, a vádlott ugyanis nem ismerte be bűnösségét a csütörtöki előkészítő ülésen, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB).

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel azt közölte: a terheltet két rendbeli - egy esetben kísérleti szakban maradt -, különösen nagy kárt okozó csalással és hamis magánokirat két rendbeli felhasználásával vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint egy budapesti színház tervezési szerződést kötött egy céggel, amely a szolgáltatás elvégzése után - teljesítési igazolás alapján - számlát állított ki a tervezési díj 59 százalékáról. A vádlott ismeretlenül maradt társai tudomást szereztek a fizetési kötelezettségről és elhatározták, hogy egy valótlan tartalmú nyilatkozat eljuttatásával jogosulatlanul megszerzik a kifizetendő összeget.

A vádlott egy olyan postai küldeményt adott fel a tervező cég nevében, amely egy ismeretlen által aláírt "banki számlaszámváltási nyilatkozatot" tartalmazott.

A színház - abban a hiszemben, hogy a vele szerződésben álló cég megváltozott bankszámlaszámára fizet - csaknem 360 millió forintot utalt át a vádlott ismeretlenül maradt társaihoz köthető cégnek. A cselekménnyel okozott kár - 17 236 euró kivételével - megtérült.

A vádlott és ismeretlen társai ugyanezzel a módszerrel próbálták megszerezni egy hivatal és egy informatikai cég között esedékes kifizetés összegét. A hivatal munkatársai azonban észlelték, hogy valótlan a nyilatkozat tartalma, és feljelentést tettek a rendőrségen. Ebben az esetben több mint 115 millió forintról volt szó.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen valamennyi vádbeli bűncselekményben beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról is, akkor a bíróság ítélje 2 év - 5 évre felfüggesztett - szabadságvesztésre, valamint szabjon ki 500 ezer forint pénzbüntetést.

Csütörtökön, az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be bűnösségét, így az ügy tárgyaláson folytatódik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!