Daphne Caruana Galizia meggyilkolt máltai újságíró ügyének felderítését sürgette az Európa Tanács

Kék hírek, 2020.10.16

A meggyilkolt máltai újságíró, Daphne Caruana Galizia ügyének felderítését sürgette a történtek után három évvel az Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken. Dunja Mijatovic emlékeztetett arra, hogy még mindig nem derült ki egyértelműen, mi volt a brutális gyilkosság oka, és ki rendelte el a merényletet.

Daphne Caruana Galizia igazságot és igazságszolgáltatást érdemel - jelentette ki a strasbourgi székhelyű szervezet emberi jogi biztosa, aki az újságíró halálának évfordulóján kiadott közleményében hangsúlyozta, kiemelt fontosságú az igazság felderítése, és fogy a máltai hatóságok ideje.

Kijelentette, a hatóságoknak biztosítaniuk kell a vizsgálat nyilvánosságát és függetlenségét. Az elszámoltathatóság garantálása az egyetlen módja annak, hogy igazságot szolgáltassanak az újságíró számára, valamint az, hogy Málta meggyőzően bizonyítsa, tiszteletben tartja emberi jogi kötelezettségeit. Ez mindenekelőtt az áldozat családja és kollégái számára fontos, de elengedhetetlen kötelezettség a média szabadságának fenntartása és az újságírók biztonságának megőrzése szempontjából is.

Daphne Caruana Galizia az elhallgattatott újságírók és azon családtagjaik szimbólumává vált, akik küzdelmet folytatnak az igazságért és az igazságszolgáltatásért. Emlékezteti a hatóságokat, hogy gyakran passzívan állnak egyes ügyek kivizsgálásához, a megrendelők vagy az elkövetők kézre kerítéséhez és felelősségre vonásához - tette hozzá az emberi jogi biztos.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapocslatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!