Elfogtak egy milliárdos adócsalásban közreműködő férfit

Kék hírek, 2022.05.05

Letartóztatását indítványozta az ügyészség egy férfinak, aki a gyanú szerint csaknem egymilliárd forintos költségvetési csalást követett bűnszervezet tagjaként, majd a nyomozás során Ugandába szökött - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Rendőrség-felirat Szanka Ferenc közölte, a férfit bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják.

A megalapozott gyanú szerint a férfi tagja volt egy bűnszervezetnek, amely 2017-től cégeket vásárolt vagy alapított tipikusan szerény egzisztenciájú - gyakran szerb állampolgárságú - strómanok közreműködésével. A tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégek bankszámlái felett a bűnszervezet tagjai rendelkeztek, 2-5 százalék jutalékért cserébe fiktív számlázásból származó pénzeket futtattak át.

A fiktív számlákkal a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő cégek elkerülték a jellemzően uniós beszerzések belföldi forgalomba hozatala utáni általános forgalmi adó megfizetését. A most elfogott gyanúsított közvetített a fiktív számlákat biztosító bűnszervezet és a valótlan számlákat befogadó - zöldséggel, gyümölccsel nagybani piacokon kereskedő - cégek között.

A bűnszervezet 2018 decemberétől 2019 májusáig 982 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A gyanúsított a nyomozás idején megszökött, 2019 októberében Ugandába távozott. Az ellene kibocsátott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a férfit a holland igazságügyi hatóságok fogták el és adták át nemzetközi együttműködés keretében a magyar hatóságoknak - tudatta a csoportvezető ügyész.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!