Elkészült a Fürjesi út Békéscsabánál

Kék hírek, 2021.11.24

Elkészült az M44-es gyorsforgalmi úthoz kapcsoló Fürjesi út kivitelezése, amelyet nettó ötmilliárd forintért építettek meg zöldmezős beruházásként Békéscsaba határában.

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt. útfejlesztési igazgatója a szerdai ünnepélyes szalagátvágáson a helyszínen elmondta, az 5,2 kilométeres út a 47-es, a 44-es és a csanádapácai utat köti össze az M44-es gyorsforgalmi úttal; a csomópontokban betonburkolatú körforgalmakkal. A kivitelező Duna Aszfalt Kft. tíz hónappal a vállalt határidő előtt befejezte a munkálatokat.

Az út mellett párhuzamosan végig kerékpár- vagy kerékpárral is járható szervízút halad.

Kifejtette, a beruházás része volt a 44-es számú főút burkolaterősítése 750 méteren; valamint a csanádapácai út szélesítése és erősítése 2,1 kilométeren. A 444. számú főút nevet kapó Fürjesi út kísérleti út lesz: öt szakaszán öt különböző típusú útburkolati jelet festettek fel. A kivitelezés során 172 fát és több ezer cserjét is ültettek.

Pántya József elmondta, december második hetében adják át a forgalomnak az M44-es Tiszakürt-Lakitelek szakaszát, rajta "az Európában is egyedülálló Tisza-híddal". A Lakitelek-Szentkirály szakaszon jelenleg hídépítési munkák zajlanak; a Szentkirályt elkerülő útra a napokban kapták meg az engedélyt.

A Szentkirály és az M5-ös autópálya közti több mint 30 kilométeres szakaszról szólva közölte, a kivitelezési közbeszerzést feltételesen lefolytatták, még idén szeretnének szerződést kötni a nyertessel. "Forrásbiztosítás esetén a munkálatok tavasszal elkezdődhetnek".

A Békés megyében még zajló munkákról szólva az igazgató elmondta, Észak-Békésben, Békés és Mezőberény térségében terveznek még egy pihenőhelyet, amelyet M44-es csomópontként szeretnének kialakítani. Az engedélyeztetési eljárást még idén szeretnék elindítani.

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, már egy 2006-ban épülő lokátorállomás kivitelezésekor ígéretet tett az akkori kormányzat a Fürjesi út megépítésére; a folyamat azonban csak 2016-ban indult el, amikor sikerült az M44-es projektbe beemelni a beruházást. A tényleges munkálatok tavasszal kezdődtek.

Hozzátette, a Fürjesi út elkerülőként is szolgál, az eddigi átmenő személy- és teherforgalom, amely a Békéscsaba-jaminai városrészt és a belvárost érintette, most megszűnik; ezáltal csökken a zaj- és környezetszennyezés is.

A politikus reményét fejezte ki, hogy ahogyan az M44-es is iparterületeket és új vállalkozásokat "hozott" Békéscsabára, úgy a Fürjesi út is erősíti ezt a folyamatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!