Első fokon többévi börtönbüntetésre ítéltek egy holland embercsempészt

Kék hírek, 2019.01.24

A Debreceni Törvényszék négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte és öt évre kiutasította Magyarország területéről csütörtökön azt az iraki származású holland állampolgárt, aki 2016 decemberében egy kisbusszal iraki, szír és iráni állampolgárokat akart Magyarországról Nyugat-Európába csempészni. Az ítélet nem jogerős - közölte a törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Dobó Dénes tájékoztatása szerint az elsőfokú bíróság M. N. vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében marasztalta el, az egyrendbeli emberölés bűntettének kísérlete vádja alól felmentette.

A vádlott a bíróság előtt arra hivatkozott, hogy Magyarország érintésével munkaügyben utazott Romániába egy barátjával, két járművel. Állítása szerint Romániában eltévedt, a barátjával elveszítették egymást. Tagadta, hogy Romániában bárkit is szállított volna. Elmondása szerint Körösszegapáti külterületén azért állt meg a kisbusszal 2016. december 16-án reggel, mert magyar munkásoknak vélte az út mellett várakozókat, akiket csak a következő településig akart volna elvinni. A járműből nem szállt ki, ezért nem tudta pontosan hányan lehettek a "stopposok", akik számát 7-8-ra becsülte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint M. N. azzal a kifejezett céllal érkezett, hogy harmadik országbeli állampolgároknak pénzért nyújtson segítséget Romániában, illetve a román-magyar határ átlépését követően Magyarország területén a szállításukban.

M. N. az üres busszal Ártándnál lépett be az országba. Körösszegapáti felől Biharkeresztes irányába tartott, a megbeszélt találkozóhely felé. Körösszegapáti külterületén állt meg, majd a 36 tagúra duzzadt csoport tagjai beszálltak a kisbuszba: 35-en szálltak be a raktérbe, egy ember az utasfülkébe.

Az eseményeket egy autóbusz sofőrje és utasa észlelte, és hívták a rendőrséget. A vádlott az embereket alig pár percig vitte, a rendőri igazoltatásig 8,5 kilométert tett meg. A rendőrök kinyitották a kisbusz oldalsó ajtaját, és rátaláltak a 36 külföldire. A vádlottat előállították, a 31 iraki, 4 szír és egy iráni állampolgár ellen idegenrendészeti eljárás indult, majd az illegális határátlépőket visszatoloncolták Romániába.

Mocsáry Eszter bíró indoklásában elmondta: a szándékos emberölés bűntettének kísérletét a bíróság nem találta bizonyítottnak, ezért az alól felmentette a vádlottat. A raktérnek két ajtaja volt, kívülről kulccsal nem volt bezárva, a raktérben utazóknak lehetőségük volt a menekülésre.

A legvalószínűbb úti cél Ausztria lehetett.

A bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a társtettesi elkövetést, azt, hogy a vádlott sok embernek nyújtott segítséget az államhatár átlépéséhez, 35 ember életét, testi épségét veszélyeztette, valamint a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott Magyarországon büntetlen előéletű, két kiskorú és egy továbbtanuló nagykorú gyermekről kell gondoskodnia, valamint az időmúlást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbezett. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!