Észak-Macedóniában sztrájkba lépett a közalkalmazottak egy része

Kék hírek, 2022.06.22

Béremelési követelései semmibe vétele miatt szerdán sztrájkba lépett az észak-macedón belügyi, egészségügyi és önkormányzati dolgozók nagy része - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

A közalkalmazottak az infláció folyamatos növekedésével indokolták a béremelési követelések jogosultságát. Darko Dimovszki szakszervezeti vezető szerint teljesen indokolt lenne a fizetésemelés, hiszen az infláció kilenc hónapja folyamatosan növekszik, és májusban elérte a 11,9 százalékot, amire már 14 éve nem volt példa.

A tiltakozás részeként a közalkalmazottak szerdán 120 üres széket helyeztek a szkopjei parlament épülete elé, pontosan annyit, ahány parlamenti képviselő van. Ezzel jelezték, a képviselők nem akarnak szavazni a béremelésről, a parlament költségvetési bizottsága ugyanis elutasította a szakszervezeti követeléseket, és nem kezdeményezi ezek miatt a költségvetés módosítását.

Fatmir Bitiqi miniszterelnök-helyettes közölte: a kormány igyekszik választ találni a pénzügyi nehézségekre, de nem lehet egyszeri és hirtelen döntésektől várni a tartós megoldást.

Az 1,8 milliós nyugat-balkáni országban 130 ezren dolgoznak az állami szférában, ahol az átlagbér 480 euró (körülbelül 190 ezer forint).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!