Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a szekszárdi honosítási ügy vádlottait

Kék hírek, 2021.09.28

Hivatali vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szekszárdi Járásbíróság kedden nem jogerősen a szekszárdi honosítási ügy vádlottait.

A járásbíróság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bíróság megállapította, hogy az elsőrendű vádlott, egy a bűncselekmény elkövetésének idején kormánytisztviselőként dolgozó szekszárdi nő és a másodrendű vádlott, egy budapesti ügyvédjelölt megállapodtak abban, hogy magyarul nem beszélő külföldieket segítenek hozzá magyar állampolgársághoz. Az ügyvédjelölt előkészítette a külföldi állampolgárok kérelmét, és fejenként 100 ezer forintot ajánlott a tisztviselőnek azért, hogy valótlanul igazolja magyar nyelvtudásukat.

Az elsőrendű vádlott 2013. november végétől 2014. augusztus végén történt őrizetbe vételéig több ukrán és orosz állampolgár, valamint egy hontalan, de korábban szintén orosz állampolgár ügyében tanúsította a magyar nyelv ismeretét valótlanul, amiért 2 millió 956 ezer forintot kapott a másodrendű vádlottól. A harmadrendű vádlott bűnsegédként a pénz eljuttatásában működött közre.

Azt írták: az orosz és ukrán jogsegélyszolgálat miatt hosszúra nyúlt eljárásban mindhárom vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését. A volt kormánytisztviselőt a bíróság hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönre, 400 000 forint pénzbüntetésre és csaknem 3 millió forint vagyonelkobzásra, a másodrendű vádlottat hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt szintén két év, öt évre felfüggesztett börtönre és 400 000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bűnsegédként elítélt harmadrendű vádlott büntetése egy év négy hónap börtön, két évre felfüggesztve.

A vádlottak elfogadták az ítéletet, az ügyész súlyosításért fellebbezett, az elsőrendű vádlottra végrehajtandó szabadságvesztést kért - közölte a bíróság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!