Harminc év után került elő egy ellopott Chagall-festményt

Kék hírek, 2018.04.13

Harminc éve lopták el egy New York-i lakásból azt a Marc Chagall-festményt, amit most visszaadnak a hajdani tulajdonosok vagyonkezelőjének - idézte az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) közleményét a BBC hírportálja.

Marc Chagall (1887-1985) francia festő 1911-ben készült Othello és Desdemona című képét több mint egy tucat egyéb műalkotással és ékszerrel együtt lopták el a Heller házaspár lakásából. A képen a Shakespeare-dráma címszereplője kardot tart a kezében és az ágyon fekvő feleségére tekint.

A Chagall-festmény tavaly került elő, egy washingtoni galériának kínálták eladásra, ám az kétszer is nemet mondott a vételre. Azt tanácsolta az eladónak, igazolja, hogy legálisan van a tulajdonában.

"Innentől vettük át az ügyet" - mondta Marc Hess, az FBI műalkotásokkal kapcsolatos bűnügyekre szakosodott csapatának tagja.

A marylandi férfi, aki megpróbálkozott az értékesítéssel, évtizedeken át padlásán tárolta az alkotást egy ajtókeretből és furnérlemezből barkácsolt dobozban - mesélte Hess.

A képet az 1980-as évek végén vagy az 1990-es évek elején kapta egy másik férfitól, aki a gyanú szerint Manhattan Upper East Side negyedének egy lakásából lopta el - olvasható a csütörtökön benyújtott periratokban.

A Heller házaspár lakását Renoir-, Picasso- és Hopper-képek is díszítették. A férfi ékszerkereskedő volt, 1998-ban halt meg, felesége 2003-ban.

A marylandi férfi kétszer is megpróbálta eladni a Chagall-képet, 2011-ben és 2017-ben, azonban a galériatulajdonos, aki dokumentumok nélkül nem vette meg tőle, végül jelentette az ügyet az FBI-nak.

"Jól dokumentált és ismert műalkotásokat ellopásuk után igen nehéz piacra dobni" - vélte Tim Carpenter FBI-nyomozó.

Az ügyész csütörtökön kérte a bíróságot, hogy adja át a képet a család vagyonkezelőjének, aki ezután aukcióra bocsátja. A bevétel a lopáskárt megtérítő biztosítóé és a vagyonkezelő támogatta jótékonysági szervezeteké lesz.

A tolvaj és az orgazda már nem büntethető, idő közben a bűn elévült. "A férfi, akit a műkincslopással gyanúsítunk, más tolvajlások miatt már ült börtönben" - közölte az FBI.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!