Hasogdzsi-ügy - Az isztambuli bíróság nem tette hozzá az amerikai hírszerzés jelentését a török per aktájához

Kék hírek, 2021.03.04

A Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018. őszi meggyilkolásának ügyében eljáró isztambuli bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy nem teszi hozzá a Törökországban zajló per aktájához az amerikai hírszerzés múlt pénteken nyilvánosságra hozott jelentését - írta az Anadolu török állami hírügynökség.

A lépést Hasogdzsi menyasszonya, Hatice Cengiz kérelmezte a mostani tárgyaláson, de a törvényszék visszautasította azt, mondván, a CIA-jelentés "nem járul hozzá" az ügy előremeneteléhez.

Az amerikai hírszerzés azt közölte, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hagyta jóvá azt a műveletet, amelynek során Isztambulban megölték Hasogdzsit. A koronaherceg mindig is visszautasította érintettségét. A Mohamed bin Szalmánt sűrűn bíráló újságírót, aki a The Washington Post című amerikai lap munkatársa volt, 2018. október 2-án látták utoljára Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahol minden valószínűség szerint egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon.

Cengiz a CIA-jelentés nyomán már hétfőn a szaúdi trónörökös megbüntetésére szólított fel a Twitteren. Joe "Biden amerikai elnök kormányzatától kezdve az összes politikai vezetőnek fel kell tennie magának a kérdést: hajlandó-e kezet fogni egy olyan személlyel, akinek bűnössége bizonyítást nyert, de ennek ellenére nem büntettek meg" - fogalmazott Hasogdzsi menyasszonya.

Törökországban tavaly július 30-án indult az ügyben per, amelyben 26 szaúdi állampolgárt vádolnak távollétükben. Az érintettekkel szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Köztük szerepel Ahmed al-Aszíri, a szaúdi hírszerzés korábbi helyettes vezetője, valamint Szaúd al-Kahtáni, Mohamed bin Szalmán bizalmasa, volt tanácsadója is.

Az isztambuli per következő tárgyalása július 8-án lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!