Hasogdzsi-ügy - Törökországnak nem áll szándékában nemzetközi bíróságra vinni az ügyet

Kék hírek, 2018.10.25

Törökországnak nem áll szándékában nemzetközi bíróságra vinni az Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét - mondta török külügyminiszter csütörtökön Ankarában egy sajtótájékoztatón.

Mevlüt Cavusoglu hozzátette: a nyomozást a török jog szerint kell lefolytatni, a felelősök ellen pedig Törökországban kell eljárást indítani.

Kedden már Recep Tayyip Erdogan török elnök is azt javasolta, hogy az ügyben Szaúd-Arábiában őrizetbe vett 18 gyanúsítottat Isztambulban állítsák bíróság elé. Erdogan, aki szerint Hasogdzsi halála előre kitervelt politikai gyilkosság volt, akkor úgy fogalmazott: "a nemzetközi lelkiismeret nem nyugszik meg, amíg valamennyi érintett ember - a végrehajtóktól a megrendelőkig - nem nyeri el büntetését".

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste az isztambuli szaúdi főkonzulátust, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a külképviseleten brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. Szombaton azonban beismerte, azt állítva, hogy az újságíró dulakodás - feltehetően fojtófogás alkalmazása - következtében vesztette életét. Mindazonáltal a szaúdi külügyminiszter, Ádel al-Dzsubeir vasárnap arról beszélt, hogy a szaúdi hatóságok előtt még mindig nem ismeretes, hogyan gyilkolták meg Hasogdzsit, és hogy hol a holtteste.

Cavusoglu csütörtökön egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyben még több a megválaszolandó kérdés. Egyebek mellett az, hogy ki adott utasítást a gyanúsítottaknak, hogy hol a holttest.

Az isztambuli főügyészség a nyomozás keretében a szaúdi főkonzulátus már legalább 28 török alkalmazottját hallgatta ki tanúként. Köztük a külképviselet sofőrjét, a műszaki karbantartót, a könyvelőt és az ügyfélszolgálati munkatársat is. Ezen a héten várhatóan még 17 dolgozót hallgatnak ki tanúként, köztük külföldi állampolgárokat is. A török sajtóbeszámolók alapján ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a külföldi állampolgárok megjelölés az isztambuli főkonzulátus esetleges külföldi alkalmazottjaira vagy a szaúdi diplomatákra vonatkozik-e.

Az isztambuli szaúdi főkonzul múlt kedden délután egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!