Házkutatást tartottak az ukrán alkotmánybíróság leváltott elnökénél

Külföld, 2021.05.13

Házkutatást tartottak az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai csütörtökön Olekszandr Tupickijnél, az alkotmánybíróság volt elnökénél, akit még március végén fosztott meg posztjától Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A nyomozók kora reggel kezdték meg a házkutatást Tupickij, valamint családtagjai és ügyvédje jelenlétében.

A házkutatást elrendelő hivatalos iratban, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett, nem szerepel, hogy milyen bűncselekményről van szó, hivatkozva az előzetes eljárás titkosságára. A bírósági ülést, amelyen a házkutatásról döntöttek, zárt ajtók mögött tartották - írta a hírportál.

Az ukrán elnök március 27-én adott ki rendeletet, amelyben visszavonta Tupickij alkotmánybírói kinevezését. Tupickijt még 2013-ban nevezte ki Viktor Janukovics akkori elnök, aki az európai integrációt és hatalomváltást követelő, 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán, menesztését követően Oroszországba menekült.

Zelenszkij tavaly decemberben egyszer már két hónapra felfüggesztette hivatalából Tupickijt, az alkotmánybíróság azonban "jogilag semmisnek" minősítette az elnöki határozatot.

Tupickijt az ukrán hatóságok tanú megvesztegetésével és a bíróság félrevezetésével gyanúsítják.

2006 és 2010 között Donyeckben volt bíró, a sajtóban kiszivárgott értesülések szerint ekkor hozzájárult egy üzem lefoglalásához, és valószínűleg részesedést kapott az ügyletből. Később az alkotmánybíróság helyettes vezetőjeként rábeszélt egy donyecki üzletembert, hogy ne tegyen vallomást egy energetikai cégcsoport körüli tulajdonjogváltás részleteiről, amelyben szintén szerepet játszott.

Január 19-én az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hivatalosan is meggyanúsította őt, de Tupickij úgy tett, mintha nem kapta volna kézhez az erről szóló iratot, és továbbra is bejárt dolgozni az alkotmánybíróságra. A későbbiekben nem jelent meg azokon a bírósági tárgyalásokon, amelyeken arról kellett volna dönteni, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e, így a meghallgatást legutóbb május 19-re napolták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!