Hollandiában a bűnözés a múlt évben 2,5 milliárd euró kárt okozott a társadalomnak

Kék hírek, 2022.09.22

Hollandiában a bűnözés tavalyi számadatok alapján 2,5 milliárd eurót vont el a holland társadalomtól - olvasható a holland statisztikai hivatal csütörtökön közzétett felmérésében.

A felmérés szerint, a legtöbb kárt a gépjárművek megrongálása és a kerékpárlopás okozta. Hollandiában tavaly több mint 700 ezer kerékpárt loptak el. Az autók megrongálása 444 millió eurós, a kerékpárlopás pedig 404 millió eurós kárt okozott. A vásárlási csalások szintén viszonylag magas, 238 millió eurós kárhoz vezettek. A 2,5 milliárd eurós teljes pénzügyi kár 28 százaléka az online bűncselekményeknek tulajdonítható. Az ilyen típusú bűncselekmények kapcsán a sértettek fele általában alacsony, 50 eurónál kisebb kárról számolt be.

A statisztikai hivatal megállapította, hogy a fizetési rendszerekkel történő csalások megugrottak a tavalyi évben. A bűnözők cégnek vagy bankok nevével visszaélve veszik rá az áldozatot pénz átutalására vagy a számlájukhoz való hozzáférésre. 2021-ben 97 ezer ember esett áldozatul az ilyenfajta csalásnak, ami 261 millió euró kárt okozott.

Múlt évben a bankok, a biztosítók és a hitelkártya-társaságok összesen 829 millió eurónyi elszenvedett kárt térítettek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!