Húsz ember ellen emeltek vádat Nógrádban kábítószer-kereskedelem miatt

Kék hírek, 2019.06.06

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal visszaélés és kábítószer-birtoklás miatt emelt vádat egy 30 éves szlovák állampolgárságú férfi és tizenkilenc társa - köztük kilenc nő - ellen, akik Balassagyarmaton és környékén évek óta drogokat terjesztettek - közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Főügyészség vezetője csütörtökön.

Mint Bóna Gyula elmondta, a vád szerint hat vádlott 2014-től kezdett kábító hatású anyagokkal kereskedni, amelyeket különböző helyekről szereztek be. 2015-től az elsőrendű, szlovák állampolgár vádlott adott el nekik rendszeresen kábítószert, többek között marihuánaként, csokiként, gyantaként, kokainként, amefetaminként, kólaként megnevezett anyagokat, illetve új pszichoaktív anyagot, így biofüvet, herbált, kristályt.

A férfi általában személygépkocsival érkezett Magyarországra, a vásárlóival telefonon vagy interneten előzetesen egyeztetett időpontban és helyen találkozott, és tartott magánál digitális mérleget, simítózáras tasakot is, hogy a vevők fizetési képességéhez mérten helyben tudja kiporciózni a drogot.

A vádlottak felosztották azokat a területeket, ahol a kábítószert terítették, és segítettek egymásnak a szerek beszerzésében, továbbításában, valamint a vásárlók egymáshoz történő átirányításában.

Saját területükön az értékesítést nagyrészt maguk végezték, azonban a vevőkör kiszélesítése érdekében több embert is bevontak a tevékenységükbe elsősorban pénzbeli ellenszolgáltatás, másrészt a szerfogyasztás felajánlásával. Az így létrehozott bűnszervezet tagjai a kábító hatású anyagok beszerzésében, hígításában, az anyagok és a terjesztők szállításában, a drogok fogyasztókhoz való eljuttatásában vettek részt. A fogyasztók között 18 év alattiak is voltak.

A főügyész ismertetése szerint a vádlottak szervezetten, összehangoltan tevékenykedtek, tisztában voltak azzal, hogy a bűncselekmények elkövetésében többen vesznek részt, és azzal is, hogy az általuk, illetve társaik által elkövetett bűncselekmények jelentős tárgyi súlyúak, így azok büntetési tétele magas, a büntető törvénykönyv szerint öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztés.

Közölte: a Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a húsz vádlott közül tizeneggyel szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, melyből feltételes szabadságra nem bocsáthatóak, további három vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést, hat vádlott ellen pedig pénzbüntetést indítványozott.

A bűnszervezet tagjai közül hárman letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt vannak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!