TV műsor

Illegális bevándorlás - A szlovén kormány szerint nincs szükség a nemzetbiztonsági tanács összehívására

Kék hírek, 2019.05.10

A határvédelmi rendszer működik, ezért nincs szükség a nemzetbiztonsági tanács összehívására - közölte a szlovén kormányhivatal pénteken.

A testület összehívását a legnagyobb ellenzéki párt, Janez Jansa volt miniszterelnök, a migrációellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke követelte Twitter-oldalán egy nyilvánosságra került bűnügy kapcsán. Szerdán illegális határátlépők elraboltak egy szlovén állampolgárt, és az autójával Olaszországba szöktek. A 79 éves férfi a szőlőjét permetezte, amikor rátámadtak, és megkötözve autójának csomagtartójába zárták. Áldozatukat az ország másik felében, az olasz határhoz közel, egy erdőben dobták ki a kocsiból, mielőtt Olaszországba szöktek, ahol azonban elfogták őket.

Jansa szerint az incidens átlépte az emberek tűrőképességének határát, továbbá bizonyíték arra is, hogy a kormány az elmúlt néhány hónapban nem volt képes kezelni a felerősödött migrációs nyomást.

Marjan Sarec szlovén kormányfő a szlovén közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott: a jobboldal követelését a közelgő európai parlamenti választások fényében látja.

Mint mondta, kormánya mindent megtett annak érdekében, hogy megerősítse határvédelmét Horvátországgal közös határszakaszán, ahonnan a legtöbb illegális bevándorló érkezik. Hozzátette: a határt védő kerítés meghosszabbítását is tervezik.

Senki sem tagadja, hogy a migráció létezik, a mostani azonban nem hasonlítható össze a 2015-ös migrációs válsággal. Emberkereskedő-hálózatok működnek, a szlovén rendőrség pedig hatáskörének megfelelően jár el - húzta alá.

Felszólított, hogy a jövőben meg kell határozni egy valódi migrációs politikát, mert a baloldali és a jobboldali politika is szélsőséges. "A helyes út csak a középút" - szögezte le.

A szlovén belügyminisztérium adatai szerint az éve első négy hónapjában 3022 illegális határsértést regisztráltak a hatóságok, ami kétszerese a tavalyinak.

A rendőrség szerint a migránsok továbbra is visszaélnek a nemzetközi védelem intézményével, és azok is, akik menekültstátuszért folyamodnak Szlovéniában, nem várják meg kérelmük elbírálását, hanem tovább mennek más nyugat-európai országokban.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása óta a menedékkérők alternatív útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Európa gazdagabb országaiba. A határsértések mindennaposak.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!