TV műsor

Illegális bevándorlás - Embercsempészeket vett őrizetbe a román szervezett bűnözés elleni ügyészség

Kék hírek, 2018.04.10

A román, osztrák és szlovén hatóságok együttműködése nyomán bűnszövetkezetbe tömörült, határrendészeket megvesztegető embercsempészeket vettek őrizetbe Romániában - erősítette meg kedden a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A bűnszövetkezet leleplezését előzőleg az európai uniós tagországok közti ügyészségi együttműködést koordináló szervezet (Eurojust) is bejelentette, hozzátéve, hogy az általa és a rendőrségi együttműködést irányító Europol által összehangolt nemzetközi akcióban Ausztria területén öt házkutatást végeztek és előzetes letartóztatásba helyeztek egy pakisztáni gyanúsítottat.

A DIICOT közlése szerint Romániában hétfőn 18 - Máramaros, Bihar, Arad és Temes megyei - helyszínen végeztek házkutatást, és kilenc embercsempészéssel, illetve bűnszövetkezet létrehozásával és működtetésével gyanúsított román állampolgárt vettek őrizetbe, egy bűnsegédlettel gyanúsított tizediket pedig hatósági felügyelet alá helyeztek.

A vádhatóság szerint alapos a gyanú, hogy az Ahmed Kan Szaíd pakisztáni és Timis Istrate román állampolgár által megszervezett, legalább 15 tagú bűnszövetkezet tavaly februártól nyár elejéig számos esetben juttatott át - vagy kísérelt meg átjuttatni - Bulgáriából, Szerbiából vagy Ciprusról érkező illegális bevándorlókat a román-magyar határon, azzal a céllal, hogy Ausztrián keresztül Németországba, Olaszországba vagy Szlovéniába juttassák őket.

A DIICOT hat, tavaly márciustól május végéig Ausztriában, Magyarországon, illetve Romániában feltartóztatott csoportot említ meg, amelyeknek az útját a most lebuktatott embercsempész-banda szervezte. A legnagyobb "szállítmányt" tavaly április 21-én a nagylaki román-magyar autópálya határátkelőn leplezték le a hatóságok.

Akkor egy Magyarországra tartó román rendszámú teherautó rakterében 111, Romániában már regisztrált menedékkérő próbált illegálisan átjutni a román-magyar határon. A rakomány nélküli teherautót egy 40 éves román állampolgár vezette, aki kihallgatása során azt állította, fogalma sincs arról, hogy kerültek a migránsok a járműre, de útja során több kamionparkolóban is megállt.

A DIICOT közleménye megemlíti, hogy a gyanú szerint az embercsempészek több, a nagylaki átkelőnél dolgozó határrendészt is megvesztegettek, hogy szemet hunyjanak, amikor illegális migránsokat juttattak át a határon, de a közleményből nem derül ki, hogy határrendészek is vannak-e az őrizetbe vett kilenc gyanúsított között.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!