Illegális élelmiszer-előállítót számolt fel a Nébih Pest megyében

Kék hírek, 2022.12.08

Illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei: a Pest megyei helyszínen bejelentés nélkül számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és a járványvédelmi követelményeket nem teljesítve - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy a novemberben tartott akcióban a szakemberek súlyosan jogsértő, állategészségügyi, járványügyi és higiéniai szempontból is kifogásolt körülményekkel szembesültek a Pest megyei helyszínen.

A bejelentés nélkül, szabálytalanul tartott haszonállatokról többek között sem az előírt dokumentáció, sem az állategészségügyi információk nem álltak rendelkezésre, a sertések és juhok jelöletlenek voltak.

Az udvaron bomló szarvasmarhafej, míg a trágyában az állati eredetű maradványok közt belek is voltak - részletezték.

Jelezték, hogy az ismeretlen állategészségügyi státusz önmagában súlyos járványügyi és élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, azonban az ellenőrzés során kiderült, hogy az ingatlanon illegálisan több egyéb tevékenységet is végeztek.

A vágás, bérvágás, húsfeldolgozás, húskészítmény-előállítás, füstölés és bérfüstölés is "döbbenetes" higiéniai körülmények között zajlott.

Az élelmiszer-előállító a teljes tevékenységét szabálytalanul végezte, mivel a tevékenységéhez szükséges hatósági engedéllyel, regisztrációval nem rendelkezett. Az előírtak közül semmilyen dokumentációt nem vezetett, így az élelmiszer-biztonság egyik alapkövetelménye, a nyomonkövethetőség nem teljesült - tették hozzá.

Az ellenőrök az udvaron kopasztó gépet, üstöt, húshorgos állványt, valamint téglaépítésű füstölőt is találtak. Az ingatlan más részein többek között rozsdás, szennyezett kolbásztöltő gép és nagyméretű húsdaráló volt. A füstölőben az ellenőrzés során épp kolbász készült - sorolták.

Az élelmiszer-előállításra szolgáló épületrész maga is szennyezett, rendezetlen volt.

Az ingatlanon még olyan alapvető higiéniai feltétel, mint a higiénikus kézmosási lehetőség sem volt megfelelően biztosított - tették hozzá.

A Nébih a súlyos és többszörös állategészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági jogsértések miatt az ellenőrzés során haladéktalanul forgalmi korlátozást rendelet el az állatállomány valamennyi egyedére.

A helyszínen fellelt jogsértő élelmiszertételeket azonnali hatállyal a forgalomból kivonta, forgalomba hozatalukat, felhasználásukat megtiltotta, valamint hatósági zár alá vette.

A Nébih az érintettel szemben hatósági eljárást indított. Az eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!