Iskolai támadásokat előkészítő orosz hálózat felgöngyölítéséről számolt be az FSZB

Kék hírek, 2022.09.06

A Columbine mozgalom és az MKU radikális ukrajnai csoport 187 orosz állampolgárságú követője ellen indítottak nyomozati eljárást Oroszország 46 régiójában - közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja.

A nagyszabású akcióban részt vettek az orosz belügyminisztérium és a szövetségi Nyomozó Bizottság nyomozói is. A célpont a tömeggyilkossági ideológiát támogató Columbine terrormozgalom internetes közösségeinek tagjai és adminisztrátorai, valamint a Mániákusok: Gyilkosságkultusz (MKU) nevű ukrajnai radikális csoport tagjai voltak. Harminc személytől hidegfegyvert, valamint terrorista és szélsőséges propagandaanyagokat tartalmazó kommunikációs eszközöket, ukrán szélsőséges csoportok tagjaival folytatott levelezést, valamint erőszakcselekményekről készült fotó- és videofelvételeket foglaltak le. Arra vonatkozó útmutatást is találtak, hogy miként lehet rögtönzött robbanó- és gyújtószerkezetekkel támadást intézni az orosz kormányzati, oktatási és közlekedési infrastruktúra létesítményei ellen.

Az FSZB szerint az akció keretében a hatóságok büntetőeljárásokat indítottak és megelőző intézkedéseket kezdeményeztek.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára 2020 áprilisában kijelentette, hogy a fiatalok körében "fokozott érdeklődés" mutatkozik a "schoolshooting" (iskolai lövöldözés) és a Columbine iránt. A tisztségviselő, aki korábban az FSZB igazgatója is volt, ezzel a Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amelyben két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

A legsúlyosabb ilyen oroszországi támadás az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten, Kercs városában történt, ahol a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov 2018 októberében egy műszaki iskolában 15 tanulót és öt felnőttet ölt meg, majd önmagával is végzett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!