ITM-államtitkár: Magyarország versenyképességének egyik záloga az elektromobilitás

Kék hírek, 2019.09.28

Magyarország egyik legfontosabb húzóágazata a járműipar, ezen belül különösen fontos az elektromobilitási szektor erősítése, ugyanis ez a magyar gazdaság versenyképességének egyik záloga - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

Schanda Tamás az Európai Mobilitási Hét idei - "Sétálj velünk" - témájához kacsolódó kreatív pályázat díjátadásán közölte, hogy ezt a célt szolgálja a Jedlik Ányos-terv is, amelyben félmilliárd forintból több tucat elektromos töltőállomás telepítését támogatták. A kormány hozzájárul az elektromos gépkocsik beszerzéséhez is, eddig már mintegy 400 millió forintot folyósítottak.

Kiemelte, mivel az Elektromobilitási Hét és az Autómentes nap a közlekedési eszközök és módok tudatos választására hívta fel a figyelmet, a kormány 180 millió forinttal támogatta a rendezvénysorozat programjait.

Az államtitkár szerint az utazás a gyermekek számára örömteli esemény, míg a felnőttek a dugó, a zsúfolt tömegközlekedés miatt teherként tekintenek rá.

A pályázatra beérkezett több mint ezer ötletes, gondolatébresztő, kreatív alkotás azonban segített újból felfedezni a közlekedésben rejlő érdekességeket - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ITM, az Agrárminisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közösen hirdetett május végén kreatív pályázatot, óvodás, általános és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, a sétálás, illetve a környezetet kímélő közlekedési módok népszerűsítésére. Pályázni rajzzal, fotóval és kreatív munkával lehetett.

A beküldött pályamunkákból a zsűri választotta ki a legjobbakat. Szerzőik az ITM támogatásának köszönhetően 3,5 millió forint értékben rollereket és kerékpárokat, az AM és az Emmi támogatásából pedig egymillió forint, illetve 300 ezer forint könyvutalványban részesültek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!