Kerékpárút-fejlesztés a 33-as főút mentén Hajdú-Biharban

Kék hírek, 2021.05.27

Folytatódik a kerékpárút-fejlesztés Hajdú-Biharban, mintegy hét kilométer hosszúságú, 700 millió forintos beruházással készülő út alapkövét tették le csütörtökön Nagyhegyes határában, a 33-as számú főút mentén.

Kerékpárút-fejlesztés a 33-as főút mentén Hajdú-Biharban Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a munkába járás mellett a kerékpározás új fejezetet nyitott a turizmusban is.

Utalt rá, hogy ez az útszakasz, amely a Nagyhegyes határában lévő körforgalomtól a látóképi csárdáig vezet a 33-as út mentén, része lesz a Debrecen-Hortobágy-Tisza tó kerékpárútnak. Debrecen határában - a BMW autógyár építése miatt - néhány csomópontot át kell tervezni, utána kezdődhet majd a kerékpárút építése - jegyezte meg az államtitkár.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke hozzátette: a mostani fejlesztésnek és a tervezett utaknak köszönhetően négy év múlva "körbe lehet kerekezni" a Debrecen-Nagyhegyes-Hajdúszoboszló-Ebes-Debrecen kerékpárút hálózaton.

A 2021-2027 közötti időszakban további 77 kilométer új kerékpárút épül majd Hajdú-Biharban - mutatott rá Pajna Zoltán megjegyezve, hogy a Hajdúdorog-Hajdúnánás, a Debrecen-Vámospércs és a Debrecen-Bocskaikert közötti kerékpárutak tervezésére 200 millió forint áll rendelkezésre.

Hozzátette: elkészült a Derecske-Sáránd közötti kerékpárút is, és amennyiben év végére befejezik a Sáránd-Mikepércs útszakasz építését, akár Nagyváradig is el lehet majd jutni kerékpárral Debrecenből.

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes független polgármestere emlékeztetett, településük és Hajdúszoboszló között 2012-ben, Nagyhegyes és Balmazújváros között 2014-ben épült meg a kerékpárút, és most megnyílt a lehetőség, hogy "Debrecen felé induljanak".

Jelezte: a hajdú-bihari fejlesztési ügynökség közreműködésével 700 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a kerékpárút megépítésére a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) pályázatán, a beruházás őszre készül el.

A kivitelező Road Mérnökiroda Kft. ügyvezetője, Varga Olivér hozzátette: Látóképtől a nagyhegyesi körforgalomig 2,5 méter szélességben, fél-félméter padkával kétirányú kerékpáros forgalomra alkalmas utat építenek, amelynek mentén 670 darab fát is elültetnek.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Kerékpárút-fejlesztés a 33-as főút mentén Hajdú-Biharban Kerékpárút-fejlesztés a 33-as főút mentén Hajdú-Biharban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!