Kiadta Varsó Moszkvának a leégett kemerovói pláza társtulajdonosát

Kék hírek, 2020.03.24

Kiadta Lengyelország Oroszországnak kedden Vjacseszlav Visnyevszkijt, a Kemerovóban két éve leégett üzletközpont társtulajdonosát, akit azzal vádolnak az orosz hatóságok, hogy az objektum átalakítása idején megvesztegette az építésfelügyelet illetékesét, hogy hunyjon szemet a biztonsági szabályok megsértése felett.

Visnyevszkijt az orosz főügyészség igénylése alapján, Kalinyingrádnál közúton szállították át a lengyel-orosz határon. A koronavírus-járvány miatt orosz oldalon a vádlottat és kísérőit egyaránt 14 napos karanténba helyezték.

A 2018. március 25-i kemerovói plázatűzben 60 ember, köztük 41 gyermek vesztette életét, 79-en pdig megsérültek. A Zimnyaja Visnya üzletközpontban lángok a felső szinten, a mozitermekben lobbantak fel. Az önműködő tűzjelző berendezés nem működött, a manuálisan beindíthatót pedig az üzletközpont rendésze nem kapcsolta be. Az épületegyüttes tűzlépcsőin való mozgás akadályoztatva, több vészkijárat pedig zárva volt.

A vád szerint Visnyevszkij 7 millió rubel (29 millió forint) csúszópénzt adott Tanzilja Komkovának, a Kemerovo megyei építésfelügyelet volt vezetőjének.

A történtek után a megye kormányzója, Aman Tulejev lemondott, a helyére addigi helyettesét, Szergej Civiljovot nevezte ki Vlagyimir Putyin elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!