Kiutasítottak négy orosz hírszerzőt Hollandiából, miután megpróbáltak betörni az OPCW informatikai rendszerébe

Kék hírek, 2018.10.04

Kiutasítottak négy orosz hírszerzőt Hollandiából még áprilisban, miután megpróbáltak betörni a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) informatikai rendszerébe - jelentette be csütörtökön a holland védelmi miniszter.

Ank Bijleveld arról számolt be, hogy a négy gyanúsított április 10-én érkezett Hollandiába. Három nappal később fogták el őket egy szállodában az OPCW központja mellett, és különböző, hálózatok meghackelésére használható felszereléseket találtak náluk, amelyek közül többet megpróbálták megsemmisíteni, miután tetten érték őket.

Leszögezte: a hírszerzőknek nem sikerült betörniük a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendszerébe.

Az OPCW szakemberei ekkoriban dolgoztak a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök elleni angliai gyilkossági kísérletben használt idegméreg azonosításán, illetve a szíriai Dúma városban végrehajtott vegyi támadás vizsgálatán.

A kémek a 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító ügyében folyó nemzetközi vizsgálatról is megpróbáltak értesülésekhez jutni, valamint a gyanú szerint a svájci Spiez városába terveztek utazni, ugyanis az OPCW egy ottani laboratóriumban elemezte a Szíriában begyűjtött klórgáz-mintákat - közölte Bijleveld.

"Ehelyett fel lettek rakva egy moszkvai gépre" - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a holland szervek műveletében megszerzett információk alapján az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma várhatóan még csütörtökön vádat emel feltételezett orosz kémek ellen.

A tárcavezető végezetül felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a nyugati demokráciák "aláásását" célzó kibertevékenységével.

A sajtóértekezleten Onno Eichelsheim holland vezérőrnagy is részt vett, aki figyelmeztetett, hogy nem szabad naivnak lenni és viszonylag biztonságosnak tekinteni Hollandiát ebből a szempontból, az orosz katonai hírszerzés ugyanis rendkívül aktív a számos nemzetközi szervezetnek otthon adó országban.

A holland katonai titkosszolgálat ezzel párhuzamosan közzétette az áprilisban kiutasított négy orosz kém nevét és fényképét.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös közleményt adott ki, és abban súlyos aggodalmát fejezte ki az orosz katonai hírszerzésnek (GU) az "OPCW integritása aláásását" célzó kísérlete miatt.

Elítélték az agresszív cselekedetet, amely szerintük arról tanúskodik, hogy Moszkva semmibe veszi a szervezet célját, a vegyi fegyverek teljes felszámolását.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta: "Oroszországnak fel kell hagynia meggondolatlan viselkedésével, ide értve az erő alkalmazását a szomszédai ellen, a választásokba való beavatkozási kísérleteket és a széleskörű dezinformációs kampányt".

A katonai szövetség vezetője támogatásáról biztosította Hollandiát, s arról tájékoztatott, hogy a NATO folytatja a védelem megerősítését a hibrid fenyegetésekkel szemben.

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) csütörtöki jelentése szerint a GU felelős az elmúlt évek legsúlyosabb kibertámadásaiért, a BadRabbit zsarolóvírusos támadásért, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elleni hackerakcióért, az amerikai Demokrata Párt elleni támadásért és egy brit tévécsatorna e-mailjeinek ellopásáért is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!