Kiutasítottak Szlovákiából egy vietnami diplomatát egy emberrablási üggyel összefüggésben

Kék hírek, 2020.02.06

Kiutasítottak Szlovákiából egy vietnami diplomatát, akinek a hatóságok gyanúja szerint köze volt egy emberrabláshoz - közölte honlapján a szlovák külügyminisztérium csütörtökön.

Az ügy - amellyel összefüggésben Vietnam pozsonyi nagykövetségének egyik diplomatáját most kiutasították - 2017 nyarára nyúlik vissza, amikor német nyomozó hatóságok szerint Berlin belvárosából ismeretlen személyek elraboltak egy Németországban menedékért folyamodó vietnami férfit, akit később - sajtóközlések szerint erőszakkal - visszajuttattak hazájába.

Trinh Xuan Thanh - aki korábban egy vietnami állami építőipari vállalat vezetőjeként tevékenykedett, majd hazájában korrupcióért kétszeres életfogytiglanra ítélték - a vietnami hatóságok szerint önszántából tért haza, hogy az igazságszolgáltatás elé álljon.

Az emberrablási ügyet egy német bíróság a napokban hozott ítélete zárta le, ennek alapján döntött a szlovák külügyminisztérium a Pozsonyban dolgozó vietnami diplomata kiutasítása mellett.

Az emberrablási ügy két éve a szlovák kormány és ellenzéke között zajló belpolitikai csatározások egyik kiemelt témája volt, annak állítólagos szlovákiai szála miatt. Ezzel azután kezdett foglalkozni a szlovák sajtó, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap 2018 nyarán azt írta, hogy a vietnami férfit a schengeni övezetből a szlovák kormány egyik repülőgépén juttatták ki úgy, hogy arról az akkori belügyminiszternek, Robert Kalináknak is tudomása volt. Ezeket az állításokat a pozsonyi belügyminisztérium és a volt tárcavezető is cáfolta, utóbbi saját állítását egy hazugságvizsgálat eredményével is alátámasztotta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!