Koronavírus - A kijevi főpolgármester a karanténintézkedések szigorúbb ellenőrzését sürgeti

Kék hírek, 2020.03.24

A karanténintézkedések szigorúbb ellenőrzését sürgette a tömegesen hazatérő ukránok ügyében Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester kedden, miközben Ukrajnában országosan 13 újabb esettel 97-re nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma.

A legtöbb fertőzött, 38 a délnyugati országrészben lévő Csernyivci megyében van - közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos. Ukrajnában mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a külföldről hazatérők - akiknek java része a kijevi Boriszpil repülőtérre, valamint a főváros központi vasútállomására érkezik meg - "ellenőrizetlenül hurcolják be" a koronavírus-fertőzést az ukrán fővárosba". Ezért sürgette a belügyminisztériumot, hogy fokozza a karanténintézkedések betartásának ellenőrzését.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy Németország segít az ukránoknak hazatérni a világ legtávolabbi pontjairól, így Latin-Amerikából is. Ezt a tárcavezető azután mondta, hogy - most első alkalommal - "virtuális látogatást tett" Németországban, majd videokonferencia útján tartottak közös sajtótájékoztatót német kollégájával.

Különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására az orosz állami vasútársaság. A TASZSZ hírügynökséget az Oroszországi Vasutak arról tájékoztatta, hogy a 18 kocsiból álló, mintegy 800 férőhelyes szerelvény március 27-én indul majd Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába. Ellenirányban 28-án indul és 29-én fut majd be az ukrán fővárosba. A vonat útközben sehol nem áll meg, így nem lesz lehetőség fel- és leszállásra.

Az ukrán védelmi minisztérium egészségügyi intézményeiben is előkészítettek több mint ötszáz kórházi ágyat a koronavírussal fertőzött betegek ellátására - közölte a tárca a Facebookon. A minisztérium hozzáfűzte, hogy amennyiben a katonák között is felüti a fejét a fertőzés, további ötszáz ágynyi kapacitást tudnak mozgósítani.

A Hrosi című oknyomozó tévéműsor újságírói kiderítették, hogy a március elején menesztett ukrán miniszterelnök, Olekszij Honcsaruk még hivatali ideje alatt figyelmen kívül hagyta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának kérését a vírus elleni védekezésre szolgáló termékek exporttilalmára vonatkozóan, és így csaknem ezer tonna egészségügyi védőmaszkot vittek ki az országból. Állítólag az ügyben hivatali hanyagság címén már büntetőeljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (SZAP) a Honcsaruk-kormány tisztségviselői ellen.

Az főügyészi hivatal sajtószolgálata kedden közölte, hogy egy magánvállalat munkatársai 21 ezer védőmaszkot próbáltak Izraelbe kivinni. A több mint egymillió hrivnya, azaz körülbelül 10 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták, az ügyben büntetőeljárás indult.

A héten Kijev lakói is csatlakoztak a világszerte terjedő karanténkampányhoz: hétfő este egy lakóparkban az otthoni önkéntes elszigeteltségben élők erkélyekből és ablakokból énekelték közösen az ukrán himnuszt, a felvételt közzétették a YouTube videomegosztó csatornán.
https://
&feature=youtu.be

Litvánia kötelező, kéthetes karantént rendelt el kedden az országba külföldről hazatérők esetében, akiknek ezt a időszakot kijelölt létesítményekben kell tölteniük a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Aurelijus Veryga litván egészségügyi miniszter rendelkezései értelmében az otthoni elkülönítés a visszatérők esetében nem engedélyezett, akkor sem, ha az adott visszatérő koronavírus-tesztje negatív lett.

Az EU-tag balti állam szigorúbb intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy megbirkózzon a járvánnyal, miután a jelentések szerint eddig már több mint 180 koronavírusos esetet találtak az országban.

A karanténra vonatkozó előírások szerint a települések kötelesek megfelelő élelmezéssel és lakhatással ellátni az elkülönítve tartott embereket.

Az intézkedés bírálói ugyanakkor rámutatnak, hogy ezek a rendelkezések elriasztják az embereket attól, hogy teszteltessék magukat, ha az intézményes elszigetelés minden esetben kötelező.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!