Koronavírus - Az orosz kormány törvénytervezetet terjesztett be a védettségi QR-kód használatáról

Kék hírek, 2021.11.12

Az orosz kormány törvényjavaslatot terjesztett be a parlament alsóházához a koronavírus elleni védettséget igazoló QR-kód használatának bevezetéséről a távolsági közlekedésben és nyilvános rendezvényeken.

A kabinet a QR-kód használatát 2022. február 1. és június 1. között kívánja jogszabályban előírni. A változás csak a felnőtt lakosságra vonatkozik majd, és a távolsági közlekedés mellett a gyógyszertárakra, valamint az élelmiszert és alapvető árucikkeket árusító üzletekre fog kiterjedni.

A tervezet szerint "a polgárok nyilvános rendezvényekre, kulturális intézményekbe, közétkeztetési és kiskereskedelmi üzletekbe csak védőoltást igazoló QR-kód, gyógyultsági igazolvány vagy a védőoltás alóli orvosi felmentés felmutatásával léphetnek be". A február 1-jéig tartó átmeneti időszakban, amelyben a lakosok a kormány reményei szerint megkapják a védőoltást, és beszerzik a szükséges okmányokat, elegendő lesz a negatív PCR-teszt felmutatása is.

A közlekedésben a kódhasználati kötelezettség csak a repülőjáratokra és a városok között járó vonatokra vonatkozik majd.

A QR-kód használatának bevezetéséről szóló döntés, valamint azon létesítmények listájának összeállításának joga, amelyek látogatásához szükség lesz rájuk, a regionális hatóságok illetékességébe tartozik majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!