Lapértesülés: ügyészség vizsgálja Romániában egy ellenzéki szervezet külföldi finanszírozását

Kék hírek, 2018.11.16

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vizsgálja Romániában, hogy kik finanszírozzák a kormányellenes megmozdulások tucatjait szervező, #Rezist nevű mozgalmat, amely a gyanú szerint mintegy 15 millió dollárnyi adományt kapott az utóbbi három évben a lengyel Stefan Batory Alapítványtól - közölte pénteken internetes kiadásában a Romania Libera című konzervatív lap.

A vádhatóság állítólag bűnszövetkezet létrehozása és pénzmosás gyanújával vizsgálódik.

Az értesülés a kormányhoz közel álló médiumnak számító Lumea Justitiei című (Az igazságszolgáltatás világa - Luju.ro) portáltól származik. A lap azt állítja, hogy a korrupcióellenes jelszavakkal tartott ellenzéki tüntetések egyik szervezőjeként ismert román civil szervezethez 403 kriptovalutával - alternatív digitális fizetőeszközzel - végzett átutalás érkezett az utóbbi időben, és ezek mindegyike a Soros György milliárdos által közvetlenül pénzelt lengyel alapítványtól származott.

A Luju.ro hozzáteszi: a román diaszpóra augusztus 10-i, erőszakba torkollott kormányellenes tüntetése előtt a titokzatos számláról több százezer eurónyi készpénzt vettek fel, amellyel állítólag egyebek mellett a Bukarestbe érkezett, "az alkotmányos rendet erőszakkal megdönteni próbáló" tüntetők utaztatásának és elszállásolásának költségeit fedezték.

Az ügyészségi vizsgálatról szóló lapértesülését a Mediafax hírügynökség is átvette, ennek valóságtartalmát azonban a hírügynökség által megkérdezett Mihaela Porime DIICOT-szóvivő nem volt hajlandó megerősíteni.

Az ellenzéki média szerint a kormánypárti propaganda rágalomkampányáról van szó, és a korrupcióváddal bíróság elé állított kormánypárti politikusok külföldi beavatkozásról szóló összeesküvés-elméletekkel próbálják lejáratni az ellenzéki tüntetések szervezőit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!