Lengyelországban felmentették a terrorista kapcsolatok vádja alól az első fokon elítélt marokkói férfit

Kék hírek, 2020.04.24

Felmentette a lengyelországi fellebbviteli bíróság az Iszlám Állam terrorszervezettel fenntartott kapcsolatok vádja alól a marokkói Murád T.-t, akit első fokon ezzel és más kisebb súlyú vádakkal 3 év 8 hónapos letöltendő szabadságvesztésre ítéltek - közölte a lengyel média pénteken.

A katowicei fellebbviteli bíróság jogerős ítéletében csupán kisebb mennyiségű kábítószer birtoklásában, valamint hamis iratok használatában mondta ki bűnösnek a 2016-ban letartóztatott férfit, amiért büntetését másfél éves szabadságvesztésre változtatta.

A fellebbviteli bíróság szóvivője szerint a fő vád csak közvetett bizonyítékokon alapult, ezek pedig nem utalnak egyértelműen terrorista tevékenységre - jelentette a PAP hírügynökség.

A vád egyik bizonyítéka Murád T. mobiltelefonos beszélgetésein alapult, a fellebbviteli bíróság szerint azonban - bár ezek arra utalnak, hogy a férfi találkozott az Iszlám Állam tagjaival - nem bizonyítják, hogy együtt is működött volna velük.

Murád T. ügyében 2016-os lengyelországi letartóztatása előtt nemzetközi nyomozás folyt az Európai Unió több tagállamának területén. Ennek során feltárták, hogy a férfi informátora volt a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjének, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoudnak.

A vádhatóság szerint Murád T. 2014 decembere és 2016 szeptembere között aktív tevékenységet folytatott az Iszlám Állam keretében. Ausztriában szíriai menekültnek adta ki magát, hogy különleges személyi okmányhoz jusson, majd Csehországba, onnan pedig Lengyelországba utazott. Megfordult Görögországban, Törökországban, Szerbiában és Magyarországon is.

Az ügyészség nem zárta ki, hogy az ítélet áttanulmányozása után a legfelsőbb bírósághoz fellebbez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!