Megkezdődött Kijevben a Moszkva-barát oligarcha, Viktor Medvedcsuk elleni eljárás

Kék hírek, 2021.05.13

Megkezdődött az eljárás csütörtökön Kijevben a Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha és vezető ellenzéki politikus ellen, az illetékes bíróságnak arról kell döntenie, hogy a hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek "aláaknázásával" meggyanúsított Medvedcsuk szabadlábon védekezhet-e a továbbiakban.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál úgy értesült, hogy a főügyészség több mint 300 millió hrivnya (3,2 milliárd forint) óvadék kiszabását kéri.

Medvedcsuk a Pecserszk kerületi bírósághoz érkezve közölte újságírókkal, hogy nincs pénze óvadékra, mivel összes számláját zárolták, de "van sok barátja", akik leteszik majd helyette a kiszabott összeget. A bírósági épület előtt a hírportál szerint több tucat sportos külsejű férfi gyűlt össze. Arra a kérdésre, kik ők, Medvedcsuk azt mondta, hogy az "ügye iránt nem közömbös emberek, akik támogatják őt, valamint civil szervezetek tagjai". Azt viszont tagadta, hogy a személyes testőrei lennének.

Az oligarcha előző nap, amikor a főügyészségen átvette a meggyanúsításáról szóló iratokat, az ellene indított eljárást "politikailag motiváltnak" nevezte.

Medvedcsukot kedden gyanúsította meg a főügyészség hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek "aláaknázásával". Az utóbbi állítás szerint megpróbált átjátszani Oroszországnak egy fontos, a Krím félsziget partjainál lévő kőolaj- és gázlelőhelyet.

Az ügyirat szerint 2012-ben engedélyt kapott egyik vállalata számára a Krím félsziget partjainál, Feodoszijától 75 kilométerre a Fekete-tengerben lévő kőolaj- és földgázlelőhely továbbfejlesztésére. A lelőhely tartalékainak értékét mintegy 38,85 milliárd hrivnyára, azaz körülbelül 412 milliárd forintra becsülik. Miután 2014-ben Oroszország önkényesen elcsatolta a Krímet Ukrajnától, Medvedcsuk 2015-ben tárgyalásokat folytatott az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszország képviselőivel ennek a vállalkozásnak az újbóli bejegyzéséről és az ásványkincsek kitermeléséről, amelyet Ukrajna továbbra is saját erőforrásának tekint.

Hazaárulással pedig azért vádolják, mert a gyanú alapján titkos katonai információkat adott át tavaly egy ukrán katonai alakulatról Oroszországnak.

Medvedcsuk lányának Vlagyimir Putyin a keresztapja, ezért emlegetik az orosz elnök "komájaként". A politikus a szovjet időkben ügyvédként kezdte karrierjét. Felróják neki, hogy Vaszil Sztusz ismert ukrán disszidens és emberi jogi aktivista költő kijelölt védőjeként 1980-ban a legszigorúbb büntetést kérte védencére, akit tíz év büntetőtáborra ítéltek. Sztusz öt évvel később, 1985-ben a Perm környéki börtöntelepen, ahol raboskodott, éhségsztrájkot kezdett és belehalt.

Medvedcsuk 1998-2004 között a Szociáldemokrata Párt elnöke volt, amely Leonyid Kucsma elnökségének utolsó éveiben a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkezett. Emellett hatalmas befolyásra tett szert 2002-2005 között mint Kucsma elnöki adminisztrációjának vezetője. A 2004-es "narancsos forradalom" után kissé háttérbe vonult, de az utóbbi években újra előtérbe került a Moszkva-barát politikusok által létrehozott Ellenzéki Platform - Életért párttal, amely egyes elemzők szerint mostanra komoly riválisa lett Zelenszkij pártjának.

Medvedcsuk rendszeresen folytat a kijevi vezetéssel nem egyeztetett különtárgyalásokat Putyinnal fogolycseréről, a Donyec-medencei helyzet rendezéséről, és ukrán-orosz gazdasági, kereskedelmi kérdésekről. Egyik szószólója annak a Moszkva által támogatott, ám Kijev által határozottan elutasított elképzelésnek, hogy Ukrajna alakuljon szövetségi állammá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!