Megszüntették Czeglédy Csaba bűnügyi felügyeletét - bíróság

Kék hírek, 2019.03.08

A Szegedi Törvényszék bírói tanácsa megszüntette a bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba bűnügyi felügyeletét - erősítette meg a bíróság pénteken az MTI érdeklődésére.

A közlemény szerint a bíróság megállapította, hogy a nyomozás már befejeződött, a nyomozó hatóság az általa szükségesnek tartott bizonyítást lefolytatta, így a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának veszélye elenyésző. A vádirat szerint a bűncselekményeket hosszú időn át és szervezett keretek között követték el, de a vádlott csaknem három hónapja bűnügyi felügyelet alatt áll, és az eltelt időszakban nem merült fel olyan adat, amely a bűnismétlést valószínűsítené - írták. A bíróság álláspontja szerint ezért már nincs szükség a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés alkalmazására.

Czeglédy Csabával és húsz társa ellen bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat. Czeglédy Csabát és két társát gazdasági csalás bűntettével is vádolják.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba - mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és ügyvezetője - 2011-től olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A bűnszervezet vállalkozásoknak, köztük több Magyarországon működő multinacionális cégnek közvetített diákmunkaerőt 2017-ig. A közterhek megfizetésének elkerülése céljából - Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján - olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok álltak, a legfelső szint pedig a Humán Operátor Zrt. volt. Czeglédy Csaba az ügyészség szerint a bűnszervezet egy részét közvetlenül, más részét közvetítőkön keresztül irányította.

A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint 21 vádlott vett részt nyolc iskolaszövetkezet, két kft., valamint egy rt. keretében, és 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma - miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában - megszűnt. Ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!