NAV: több száz millió forint adót csalt el egy esztergomi számlagyáros

Kék hírek, 2019.06.21

Strómanok és könyvelők is segítettek egy esztergomi vállalkozót, akinek céghálózata fiktív számlákkal több mint 600 millió forint kárt okozott a költségvetésnek - közölte a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Hideg-Göblyös Rita azt írta, a férfi cégei papíron építési, kertészeti munkáktól az útszórásig sokféle tevékenységet végeztek. Az eddig "azonosított" fiktív számlákkal a különböző társaságok összesen 635 millió forint adót csaltak el.

A NAV nyomozói - járőrök, revizorok, IT-szakemberek segítségével és a Merkur speciális egység támogatásával - országszerte százhúsz helyen tartottak házkutatást. A kétnapos akcióban 31 embert hallgattak ki.

Az okozott kár megtérülése érdekében, a várható bírság fedezetéül bankszámlákat zároltak, ingatlanokat, különböző vagyontárgyakat foglaltak le 3,3 milliárd forint értékben.

A fő elkövetőnél a NAV munkatársai világháborús fegyvereket, aknákat, gránátokat, valamint műtárgyakat is találtak.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség azt közölte, hogy a férfi a számlakiállító gazdasági társaságok működésének koordinálására Esztergomban irodát hozott létre. A szervezet irányításában egy nő is segítségére volt, az ügyben összesen 21 gyanúsított szerepét vizsgálják.

A főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság elrendelte a két főszereplő letartóztatását. Őket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. A 630 millió forintos kárértékből ők ketten a főügyészség szerint 535 millió forintért tehetők felelőssé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!