TV műsor

Nem tett vallomást a csecsen férfi meggyilkolása után őrizetbe vett két férfi Ausztriában

Kék hírek, 2020.07.06

Egyelőre nem tett vallomást a csecsen férfi meggyilkolása miatt őrizetbe vett két férfi Ausztriában - erről Roland Scherscher, az osztrák Alkotmányvédelmi és Terrorizmuselhárító Hivatal alsó-ausztriai vezetője tájékoztatta hétfőn az osztrák sajtót.

Egy orosz állampolgárságú férfi szombat este a nyílt utcán agyonlőtt egy másik, szintén Oroszországból származó, csecsen nemzetiségű férfit a Bécshez közeli Gerasdorfban. Az áldozatot több golyótalálat is érte. A gyilkosság után két férfit vettek őrizetbe, a feltételezett elkövetőt autós üldözés után Linzben fogták el. A másik, szintén csecsen férfi az áldozattal együtt érkezett a helyszínre, és a gyanú szerint nem zárható ki, hogy szerepe van a gyilkosságban. A két férfi a kihallgatások során "csöndes" volt, így az indíték egyelőre nem ismert. Az osztrák hatóságok nem zárják ki, hogy politikai gyilkosság történt.

Az áldozat, a 43 éves Mamichan U., alias Martin B. a hazájában rendőr volt, 2005-ben érkezett Ausztriába, és 2007-ben kapott menedékjogot. Büntetett előéletű volt: embercsempészetért és hamis tanúzásért is elítélték már; legutóbb 2019 szeptemberében szabadult, akkor feltételesen helyezték szabadlábra.

A férfi áprilistól az interneten 29 videót tett közzé, ezekben élesen bírálta az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsenföld vezetését; Ramzan Kadirov csecsen elnököt és annak családját sértő szavakkal illette; szerinte ugyanis az elnök semmibe veszi az emberi jogokat, klánként és korrupt módon irányítja országát. A Bécsben működő csecsen közösség szerint Martin B. emiatt életveszélyben volt, a fejére vérdíjat is kitűztek. Korábban védelmet kért az alkotmányvédelmi hivataltól (LVT), és azt terjesztette magáról, hogy rendőri védelem alatt ál.

Karl Nehammer belügyminiszter a történtek kapcsán kijelentette: nem tűrik el, hogy osztrák területen kövessenek el erőszakos cselekményeket. Hozzátette: teljesen fel kell tárni az ügyet, ugyanis túl gyakori, hogy külföldi konfliktusokat hoznak be Ausztria területére. Arról is beszélt: határozottan lépnek fel az erőszakos vagy radikális, a jogállamiságot megtaposó csoportok ellen. Leszögezte: Ausztriában nincs helyük a párhuzamos társadalmaknak, és a törvény a legszigorúbban büntetni fogja őket.

Közben Khuseyn Iskhanov, Ausztriában élő egykori csecsen politikus keddre demonstrációt hirdetett a bécsi Orosz Nagykövetség elé. Azt követelik az osztrák hivataloktól, derítsék fel a gyilkosságot, szerintük ugyanis nem zárható ki, hogy politikai gyilkosság történt, amelyben az orosz titkosszolgálatoknak és ügynökhálózataiknak is szerepük volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!