Netanjahu visszavonta a parlamenthez benyújtott mentelmi jogi kérelmét - FRISSÍTETT (új: beadták ellene a vádiratokat)

Kék hírek, 2020.01.28

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszavonta a parlamentnek (kneszet) benyújtott mentelmi jogi kérelmét - jelentette az izraeli katonai rádió kedden.

Miután Netanjahu visszavonta kérelmét, Aviháj Mandelblitt főügyész benyújtotta a jeruzsálemi körzeti bírósághoz a kormányfő elleni vádiratokat.

Az ügyészség három vádiratot készített el. Az elsőt, amely jelentős értékű ajándékok elfogadására vonatkozik, ezres, a másodikat, amely a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-főszerkesztőjével folytatott médiabefolyásolási ügyben készült, kétezres, a harmadikat pedig, amely a Bezeq telekommunikációs nagyvállalat tulajdonosával folytatott korrupciós ügyben született, négyezres számal látták el.

Benjámin Netanjahu Izrael első hivatalban lévő miniszterelnöke, aki ellen bűnügyi vádiratot nyújtottak be.      A 120 tagú izraeli parlamentben a többség, 65 képviselő a mentelmi jog elutasítását támogatta, és előzetes várakozások szerint kedden megszavazta volna a mentelmi kérelemről döntő bizottság felállítását, ha közben nem érkezik meg a miniszterelnöktől a visszavonási kérelem.          Az izraeli törvények szerint a kormányfőnek nem lesz lehetősége mentelmi jogot kérni a következő, a március 2-i parlamenti választások nyomán megalakuló új parlamenttől. A választások után várhatólag megkezdődik a bírósági eljárás.          Az izraeli jogrend értelmében a vádirat benyújtása után harminc nap állt Netanjahu rendelkezésére a mentelmi jogi kérelem benyújtására, amit az erre szolgáló időszak végén a kormányfő megtett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!