Őrizetbe vették a szlovák pénzügyi felügyelet volt vezetőjét

Kék hírek, 2021.01.29

A szlovák rendőrség korrupció és közbeszerzési eljárás befolyásolásának gyanújával őrizetbe vett több személyt, köztük a szlovák pénzügyi felügyelet egyik volt tisztségviselőjét - közölte az MTI-vel a szlovák országos rendőrfőkapitányság sajtóosztálya pénteken. Sajtóinformációk szerint az őrizetbe vettek egyike Frantisek Imrecze, a pénzügyi felügyelet volt vezetője.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint az őrizetbe vételekre a rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) akciója keretében kerül sor. A "Vámszedő" fedőnevű akcióban kilenc embert vettek őrizetbe. Ennél többet a rendőrség a folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem tett közzé.

A liberális Denník N szlovák lap közlése szerint az őrizetbe vettek egyike Frantisek Imrecze, aki 2018 szeptemberéig volt a pénzügyi felügyelet vezetője. A lap szerint az üggyel összefüggésben a rendőrség eljárást indított egy - szerinte a volt kormánypárthoz, az Irány-Szociáldemokráciához közel álló nagyvállalkozó - Jozef Brhel ellen is, akinek testvérét ugyancsak őrizetbe vették. A TV Joj információi szerint az őrizetbe vett személyek között van Milan Grega, a pénzügyi felügyelet számítástechnikai részlegének volt vezetője is.

A NAKA már novemberben és decemberben is több, komoly visszhangot kiváltó rajtaütést hajtott végre, amelyek során főként magas rangú rendőrségi, titkosszolgálati és más állami tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe. Ezeknek az őrizetbe vételeknek a sorozatát élesen bírálták a jelenlegi szlovák parlamenti ellenzék legfőbb szereplői - az előző kormány politikusai -, akik azt állítják, hogy Igor Matovic kabinetje politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbe vételeket.

A CTK cseh hírügynökség pénteki jelentése szerint a közel negyven, korábban őrizetbe vett személy mintegy fele - közöttük magas rangú rendőrségi vezetők - beismerték részességüket négy szlovákiai és több külföldi korrupciós ügyben. A rendőrség nagy mennyiségű készpénzt - feltehetőleg kenőpénzt - foglalt le - közölték ügyészek a médiával.

Médiajelentések szerint Ludovit Makó, a Pénzügyi Felügyelet bűnüldözési osztályának korábbi igazgatója, akit korábban, az "Isten malmai" művelet keretében vettek őrizetbe, gyanúsítottként szintén elkezdett együttműködni a nyomozókkal.

A sorozatos rajtaütések során őrizetbe vettek között volt az ügyészségi hivatal elit osztályának vezetője is.

Az ügyészek pénteken nem közölték azoknak a gyanúsítottaknak a nevét, akik hajlandóak elismerni a bűnösségüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!