Osztrák kancellár: Nem állítjuk le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat

Kék hírek, 2021.06.29

"Nem állítjuk le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden.

Kurz annak nyomán nyilatkozott, hogy előző nap elfogták azt a két afgán férfit, akit a hét végén megtalált 13 éves kislány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak.

A kancellár megdöbbenését fejezte ki az eset kapcsán, és mély együttérzését a család felé. Kijelentette, ilyen "barbár bűncselekmény felett nem lehet napirendre térni, a bűnelkövetőket nem támogatni kell a hamis tolerancia jegyében, hanem minél előbb ki kell toloncolni az országból."

Hozzátette, a törvény lehető legkeményebb szigorával fognak eljárni az elkövetőkkel szemben.
Karl Nehammer belügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy a befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség

A kislány holttestét Bécs 22. kerületében egy fának támasztva járókelők találták meg szombaton reggel. A rendőrség tanúvallomások alapján hétfőn őrizetbe vett egy 18 éves afgán férfit, aki 2015-ben érkezett Ausztriába, és egyszer már megítélt menedékjogát 2017-ben különböző bűncselekmények elkövetése miatt visszavonták, de kitoloncolni nem tudták, mert még kiskorú volt.

A másik őrizetbe vett gyanúsított 16 éves, szintén afgán állampolgár, és 2021 áprilisában érkezett Ausztriába, menedékkérelmet adott be, mely jelenleg épp elbírálás alatt van.

Kihallgatásukat megkezdték. A rendőrség nem zárja ki további tettestársak közreműködését, de a folyamatban lévő nyomozás miatt egyéb információval nem szolgáltak.

Karl Nehammer belügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, aki "menedéket keres és talál Ausztriában, annak be kell tartania a törvényeket, amennyiben ezt nem teszi, azonnal ki kell utasítani az országból."

Az ORF közszolgálati televízió újságírójának felvetését - miszerint "a súlyosan traumatizált menekültek integrációjával nem törődik eleget az állam" - a belügyminiszter határozottan visszautasította. A befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség - fogalmazott a tárcavezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!