Pénzmosó bandát számoltak fel a rendőrök, kétmilliárd forintot zároltak

Kék hírek, 2022.07.29

Felszámoltak egy pénzmosással foglalkozó bandát a rendőrök: 18 gyanúsítottat fogtak el és több mint kétmilliárd forintot zároltak - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénteken a police.hu oldalon.

A komlói rendőrkapitányság kezdte meg még 2020 nyarán egy bűnbanda feltérképezését, amely külföldről csalásokkal megszerzett pénzek tisztára mosására specializálódott - írták.

A bűnszervezet tagjai beférkőztek külföldi cégek számítógépes rendszereibe, majd a cég egyik üzleti partnereként kiadva magukat megtévesztették a megrendelőt, akinek aztán teljesítési célszámlaként egy magyarországi társaságnak az eredeti üzleti partnerétől csak néhány karakterben eltérő bankszámlaszámát adták meg.

Ehhez kétféle módon használtak fel cégeket. Egyrészt volt olyan gazdasági társaság, amelyet kimondottan erre a célra hoztak létre. A vállalkozások csak névleg működtek, azokat csak a pénzek elrejtéséhez, elidegenítéséhez használták fel. Másrészt kapcsolatba léptek olyan cégekkel, amelyeknek bizonyos ellenérték fejében megszerezték a bankszámlaszámát, és arra utaltak át különböző összegeket, amelyeket azután felvettek - tették hozzá.

A bűnszervezetben voltak olyanok, akik a számításba jöhető cégeket keresték fel, majd tárgyaltak velük arról, hogy a bankszámláikat használhassák, mások az új vállalkozások létrehozásáért feleltek, strómanként vettek részt az üzletekben vagy a pénzt vették fel, továbbá ügyvédek is, akik a cégalapítások jogi hátterét biztosították.

Az eljárás alatt tucatnyi - többségében külföldi - sértett sérelmére elkövetett csalásból származó pénz útját sikerült azonosítani, majd az összegeket zárolni. Az összehangolt akcióknak köszönhetően a rendőrök 18 gyanúsítottat fogtak el: két nőt és 16 férfit.

A nyomozás megállapította, hogy a bűnbanda élén egy 29 éves budapesti férfi állt, míg a csapat második embere egy 49 éves, szintén budapesti férfi volt. Őket bűnszervezet tagjaként, üzletszerűen elkövetett pénzmosással gyanúsították meg a nyomozók, míg a banda többi tagjának egyebek mellett közokirat-hamisítás, csalás, illetve pénzmosás miatt kell felelniük.

A két évig zajló nyomozásnak köszönhetően több mint 2,3 milliárd forintot sikerült a rendőröknek zárolniuk, majd lefoglalniuk. A vagyon nagy része időközben már vissza is került a sértettekhez, így kártalanításuk döntő többségében megvalósulhatott.

A nyomozást pár héttel ezelőtt a nyomozóiroda befejezte, majd az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Pécsi Járási Ügyészségnek - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!