TV műsor

Sírokat rongáltak meg egy romániai zsidó temetőben

Kék hírek, 2021.06.06

Ismeretlen tettesek 16 síremléket döntöttek le a dél-romániai Ploiesti városának zsidó temetőjében, a rendőrség sírgyalázásáért indított eljárást - közölte vasárnap az Agerpres hírügynökség.

Az esetről csütörtökön értesítették a hatóságokat. A helyszíni vizsgálat nyomán megállapították, hogy a ledöntött sírkövek közül három összetört. A rendőrség az elkövetők azonosítása érdekében nyomozást indított.

Az újabb temetődúlás hírét Silviu Vexler, a romániai zsidó hitközség elnöke és parlement képviselője tárta közösség oldalán a nyilvánosság elé.

"Meggyaláztak egy zsidó temetőt, csaknem húsz sírkövet döntöttek le, vagy törtek össze. Már megint. Egyike a legundorítóbb cselekedeteknek, ezúttal Ploiesti-en. Milyen indítéka lehet valakinek síremlékeket tönkre tenni, olyan emberek emlékét meggyalázni, akik nincsenek már közöttünk? A gyűlölet és butaság legundorítóbb, legképtelenebb formája ez: nem találok más magyarázatot erre a bűncselekményre" - idézte az Agerpres a parlementi képviselő bejegyzését.

Vexler a korábbi hasonló esetekre utalva ironikusan hozzátette: kíváncsi, hogy ezúttal az erős szél, vagy a "szokásos kiskorúak" lesznek-e a felelősök.

Két éve a bukovinai Huszváros (Husi) zsidó temetőjét dúlták fel: 73 sírkövet döntöttek le, illetve törtek össze. Később a Vaslui megyei rendőrség azt közölte, hogy három kiskorút gyanúsít, a sírkövek egy részét pedig kivágott fák rongálhatták meg.

Egy évvel korábban, 2018 nyarán, Elie Wiesel máramarosszigeti szülőházára festettek antiszemita, gyalázkodó falfirkákat, 2017-ben hasonló feliratok jelentek meg a kolozsvári zsinagóga falán is.

A 20. század elején mintegy 2500 zsidó adófizetője volt a romániai kőolajipar központjának számító, Bukaresttől 60 kilométernyire északra található Ploiestinek. A több mint kétszázeres iparvárosnak a legutóbbi népszámláláson mindössze 18-an vallották magukat zsidó nemzetiségűnek, illetve 43-an Mózes-hitűnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!