Szennyezett kőolaj - Négy embert őrizetbe vettek Oroszországban

Kék hírek, 2019.05.07

Négy embert őrizetbe vettek az orosz hatóságok Barátság kőolajvezeték beszennyezése miatt, a nyomozás megállapította, hogy mely cégcsoport felelős a történtekért - jelentette ki kedden Moszkvában Alekszandr Novak energiaügyi miniszter.

A tárcavezető szerint, aki az érintett személyeket és cégeket nem nevezte meg, az ügy anyagai az ügyészségen vannak. Mint mondta, a Transznyefty olajszállítmányozási vállalat a korábbi tíznaposról áttért a napi rendszerességű minőségellenőrzésre. Novak azt hangoztatta, hogy a Barátság vezeték körül kialakult helyzet nem befolyásolta sem az olaj kitermelését, sem az exportját, mert a kivitel más csatornákra váltottak át.

A miniszter hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy a helyzet május második felére rendeződhet maradéktalanul. Mint mondta, hamarosan megállapodás várható a Lengyelország irányában történő szállításról.

Beszámolója szerint az orosz kormány új szabályozást készített elő annak érdekében, hogy elejét vegye a hasonló incidensek megismétlődésének. Az energiaügyi tárca emellett ellenőrizni kívánja az összes kereskedelmi vállalatot, amelyek megállapítják a nyersanyag minőségét.

A Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek. Emiatt Fehéroroszország, Lengyelország, Németország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és a balti köztársaságok felfüggesztették a Barátság kőolajvezetéken át érkező olajimportot.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a vizsgálatok szerint a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe. Az érintett cég később közölte, hogy a létesítmény már nincs a tulajdonában.

A Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése címén büntetőeljárás indult Oroszországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!