Szkripal-ügy - Felmérés: az oroszoknak csak 3 százaléka hiszi el, hogy titkosszolgálataiknak közük van a mérgezéshez

Kék hírek, 2018.10.25

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Moszkva, 2018. október 25., csütörtök (MTI)- Az oroszoknak csak a 3 százaléka hiszi el, hogy országuk titkosszolgálatai mérgezhették meg a lányával együtt Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A válaszadók 56 százaléka szerint a bűncselekményt bárki elkövethette, 28 százalék a brit szakszolgálatokat gyanúsítja, 13 százalék pedig nem tudott állást foglalni a felelősség tekintetében.

London szerint Szkripal és lánya ellen az orosz katonai hírszerzés (GU) két, feltehetően álnevet használó tisztje, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov követett el mérgezéses gyilkossági kísérletet március elején. Moszkva tagadja vádat, amely miatt több nyugati ország büntetőintézkedéseket foganatosított vele szemben.

A The Insider című orosz portállal együttműködő, Bellingcat elnevezésű brit tényfeltáró csoport azt állította, hogy Bosirov valójában Anatolij Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, Petrov pedig Alekszandr Miskin katonaorvos. A Bellincat szerint mindketten megkapták a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Oroszországi Föderáció Hőse címet.

A Levada-központ felmérése szerint az oroszok álláspontját nem ingatta meg sem Petrovnak és Bosirovnak az RT orosz állami televíziónak adott interjúja, sem pedig a médiában megjelent több tényfeltáró jelentés. Azok aránya, akik szoros figyelemmel kísérik a Szkripal-ügy fejleményeit, márciustól októberig 45-ről 51 százalékra nőtt, azoké pedig, akik a felméréskor először hallottak az incidensről, 20-ról 15 százalékra csökkent.

Gyenyisz Volkov, a Levada-központ szociológusa az RBK című gazdasági napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az eredmény nem meglepő, mert a válaszadók igyekeznek a hivatalos állásponthoz tartani magukat. Valerij Szolovej, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemének (MGIMO) politológiaprofesszora szerint a felmérés eredménye a sikeres propagandával és az elfogadhatatlan igazságtól való elhatárolódás pszichológiai mechanizmusával állhat összefüggésben.

A közvélemény-kutatást egy 1600 fős országis reprezentatív mintán végezték el október 18. és 24. között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!