Tényleges életfogytiglanra ítélték a kovácsvágási emberölés vádlottját

Kék hírek, 2022.09.16

Tényleges életfogytiglanra ítélték első fokon, nem jogerősen a több mint egy évtizeddel ezelőtti kovácsvágási emberölés vádlottját - tájékoztatta a Miskolci Törvényszék pénteken az MTI-t.

Az ítélet tényállása szerint a vádlott mélyszegénységben élt Kovácsvágáson. Elhatározta, hogy betör a közelükben élő tehetős férfi édesanyjához, és akár meg is öli.

Megfigyelte a sértett napi rutinját, mozgását, majd 2011 januárjában egy éjszaka az áldozat házához ment, megvárta, hogy az asszony elaludjon, behatolt a házba és értékek után kutatott. A sértett azonban felriadt a zajra, ezért a férfi rátámadt, a fejét ütötte, majd a nyakát hátrafeszítve eltörte nyakcsigolyáit. Ezután a vádlott folytatta a kutatást, de értéket nem talált, csak egy üveg bort vitt magával a helyszínről.

Az áldozat a bántalmazás után még néhány percig élt, ezalatt "az élet kioltásával együtt járó fájdalmat és szenvedést messze meghaladó kínokat élt át" - írták.

A vádlott az eljárásban nem tett érdemi vallomást. Az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát, tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt állította, hogy összeesküvés áldozata.

A törvényszék azonban a bizonyítékok alapján négyszeresen minősülő - előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett - emberölés miatt mondta ki a vádlott bűnösségét. A bíróság aljas célként értékelte, hogy a vádlott azért oltotta ki a sértett életét, hogy utóbb ne ismerje őt fel. Mindezek alapján a törvényszék a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután a vádlott és védője fellebbezett ellene.

A kovácsvágási emberölés büntetőpere másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!