Több száz millió forint értékű gyógyszert foglaltak le egy nemzetközi akcióban

Kék hírek, 2020.01.21

Hat szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, 112 házkutatást végeztek, 48 embert vettek őrizetbe és 2,6 millió euró (több mint 870 millió forint) értékben foglaltak le gyógyszereket a MISMED nevű nemzetközi akció keretében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint az Europol támogatásával tavaly október közepén tartott akció fő célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű és veszélyes doppingszerek, hamis gyógyszerek, étrend-kiegészítők és gyógyhatású anyagok mennyiségét a piacon. A legnagyobb mennyiségben lefoglalt termékek egy része metamfetamin előállítására alkalmas készítmény, valamint pszichotróp gyógyszer, azaz altató, nyugtató volt.

A lefoglalt készítmények közül néhány ezer hamis volt, de előfordultak eredeti - gyógyszertárakból, kórházakból lopott - szerek is, amelyeket különböző országokba csempésztek vagy az interneten árusítottak.

Magyarországon az ötnapos akció eredményeként a rendőrség 5,5 millió forint értékben foglalt le gyógyszereket, felszámolt egy szervezett bűnözői kört és őrizetbe vett három embert. A lefoglalt szerek többsége - az európai adatokkal ellentétben - a doppingszerek közé tartozott, de nagy mennyiségben foglaltak le olyan gyógyszert is, amelynek hatóanyaga alkalmas metamfetamin előállítására.

Az akcióban tizenkét európai ország - Belgium, Ciprus, Görögország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Egyesült Királyság és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Csalás-elleni Hivatal (OLAF) és az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala vett részt.

Az akció idejére koordinációs központot állítottak fel az Europol hágai központjában. Magyarországon a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vett részt a műveletben, de a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület is szerepet vállalt benne - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!