Ügyészség: felfüggesztett börtönt kapott Kőrös Gusztáv a bajai videóhamisítás ügyében

Kék hírek, 2022.05.27

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megismételt eljárásban Kőrös Gusztávot a vádirattal egyezően - nem jogerősen - bűnösnek mondta ki hamis vád bűntettében, és 7 hónap - végrehajtásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Egy ellenzéki országgyűlési képviselő 2013. október 15-én tett feljelentése szerint a 2013. október 13-ai bajai megismételt időközi önkormányzati választáson a választásra jogosultak azért szavaztak a Fidesz jelöltjére, mert szavazatukért cserébe anyagi juttatást ígértek a részükre - emlékeztetett az ügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztályának 2014-es vádirata szerint Kőrös Gusztáv a kormánypártokat lejáratni szándékozó hamis videófelvételt készített. A vádlott kezdeményezésére társai egy valótlan tartalmú jelenetet adtak elő, amely beszélgetés szerint egyiküket egy kölcsönös előnyöket biztosító ajánlattal kereste meg a térség országgyűlési képviselője (egyben Baja város polgármestere), a város egy képviselő-testületi tagja, továbbá a területi cigány önkormányzat elnöke és alelnöke. Az ajánlat szerint készpénz, tűzifa és érdekeiknek megfelelő különböző intézkedések ígérete fejében azt kérték, hogy a választáson a Fidesz jelöltjére szavazzanak és másokat is vegyenek rá erre.

Kőrös Gusztáv a bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot tartalmazó felvételt átadta egy olyan személynek, akiről tudta, hogy azt továbbítja a hatóságoknak. A felvétel eljutott az országgyűlési képviselőhöz, aki azt a választás rendje elleni bűntett miatt korábban tett feljelentése kiegészítéseként az Országos Rendőr-főkapitányságon bizonyítékként csatolta - fűzték hozzá.

A koholt bizonyíték alapján az ügyben büntetőeljárás indult, amelyet azonban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. december 20-án bűncselekmény hiányában megszüntetett.

A bizonyíték koholt jellegéről a videófelvétel hatóság előtti felhasználásában közreműködő személyek nem tudtak, mint ahogy az azon szereplőknek sem volt tudomása arról, hogy a felvételt bizonyítékként csatolják egy büntetőügyben.

Az ítélet nem jogerős, Kőrös Gusztáv és védője ellen felmentésért jelentett be fellebbezést, míg az ügyészség tudomásul vette a bíróság ügydöntő határozatát - közölte az ügyészség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!